(L): Vi prioriterar satsningar på skolan

Liberalerna har nu presenterat vårt förslag till budget för 2025 med fokus på välfärden, skriver Åsa Wennergren, Johan Thorén, Susanna Kellgren Lundberg, Daniel Ny och Gunnar Broman.

En utökad satsning på heltidsmentorer och elevhälsan är avgörande för att avlasta lärare så att de kan ägna sig mer åt undervisning, skriver debattörerna.

En utökad satsning på heltidsmentorer och elevhälsan är avgörande för att avlasta lärare så att de kan ägna sig mer åt undervisning, skriver debattörerna.

Foto: Alexander Olivera/TT

Debatt2024-08-20 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För oss liberaler är det uppenbart att grund- och gymnasieskolan som vanligt är de stora förlorarna i Moderaterna och Socialdemokraternas budget. Som det äkta skolparti vi Liberaler är förstår vi vikten av långsiktighet och kontinuitet när det handlar om skolans verksamhet. Att spara på skolan visar på ett mycket kortsiktigt sätt att tänka. Det som händer i barngrupper, klassrummen och undervisningen är avgörande för hur det går för våra barn och ungdomar i framtiden. Den viktigaste faktorn för detta är personalen. 

I vårt förslag till budget för 2025 prioriterar vi satsningar på skolan. Vi kompenserar för pris- och löneökningar så att de besparingar som redan gjorts kan dras tillbaka. En utökad satsning på heltidsmentorer och elevhälsan är avgörande för att avlasta lärare så att de kan ägna sig mer åt undervisning. Vi vill också utöka resurserna till anpassad grund- och gymnasieskola där vi ser stora behov framöver. För de elever som inte fullföljt gymnasiet vill vi se ett återskapande av Second Chance School. En verksamhet som är mycket framgångsrik i Norrköping. 

Ingen har väl kunnat undgå att läsa om situationen i våra förskolor där personalen går på knäna och nu dessutom ett vikariesystem som inte alls fungerar.  I vår budget gör vi därför en satsning på utökad personaltäthet för att möjliggöra för mindre barngrupper och slopande av det nya vikariesystemet för att på så sätt förbättra personalens arbetsmiljö. 

Rektorn är en viktig kugge i en välfungerande skola. De är en avgörande nyckel för att skolor ska kunna höja kunskapsresultaten och få ordning på såväl klassrum som korridorer. Men i dagsläget vet vi av egen erfarenhet att rektorer har dåliga förutsättningar att få göra ett bra jobb, att kunna vara goda pedagogiska ledare. För att förbättra rektorernas förutsättningar gör vi därför en särskild satsning i vår budget. 

För att minska kostnaderna för lokaler har S+M-styret lagt allt fokus på att lägga ner förskolor och skolor. Det anser vi är helt fel väg att gå. Vi vill i stället genomföra en översyn och värdering av kommunens hyresmodell med syfte att minska lokalkostnaderna för våra kommunala verksamheter. Det är inte rimligt att Lejonfastigheters övervinster går före målen i våra verksamheter. De skall gå till vår välfärd. 

På tal om välfärd har vi tillsammans med andra oppositionspartier med undantag av Centerpartiet gjort allt vi kan och även tillfört pengar för att viktiga verksamheter såsom Lotsen, Re-Aktiva och Ådala inte skall läggas ned. Verksamheter som hjälper människor som har det som svårast. Det är till dessa verksamheter medborgarnas pengar skall användas. 

Fler skall ha ett arbeta att gå till och därför behöver vi satsa på en vuxenutbildning med kvalitet och stärka stödet till handledning så att fler verksamheter vill ta emot praktikanter samt upphandla med social hänsyn så att fler personer med funktionsnedsättning kan anställas i kommunal verksamhet. Personlig assistans och ledsagning inom LSS behöver förstärkas och kommunen måste bli mer generös i beviljandet av färdtjänst. 

Det är oerhört viktigt att kommunen stimulerar till ett aktivt föreningsliv och värnar om de ideella krafterna inom idrotten inte minst för att våra barn och ungdomar får en meningsfull fritid. Därför behöver stödet till föreningslivet tillföras ytterligare resurser något som vi tillför i vår budget. 

Nu handlar det om välfärden – den kan inte vänta.