(L): Varför drog ni inte i nödbromsen?

Vi måste säkerställa att skolsystemet alltid prioriterar elevernas rätt till kunskap först. Vi Liberaler vill därför se över incitamenten friskolesystemet helt och hållet då vi vet att dagens system inte fungerar, skriver Åsa Wennergren (L) och Johan Thorén (L).

Linköpings kommunala vuxenutbildning, Linvux, är i dag ansatt av hårda besparingskrav på grund av färre elever och ökade kostnader som ni i S+M-styret inte kompenserat dem för, skriver Åsa Wennergren (L) och Johan Thorén (L).

Linköpings kommunala vuxenutbildning, Linvux, är i dag ansatt av hårda besparingskrav på grund av färre elever och ökade kostnader som ni i S+M-styret inte kompenserat dem för, skriver Åsa Wennergren (L) och Johan Thorén (L).

Foto: Jasmine Hübinette

Debatt2024-04-30 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Vi vill att staten skall dra i nödbromsen”. Enligt Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson är marknadsskolan ett trasigt system och skolkoncernerna växer på andras bekostnad” (SVT april 2024).

"Vuxenutbildningen har blivit en lekstuga för privata bolag som lurar både elever och kommunen och den bristfälliga kontrollen gör att de kommer undan med dålig undervisning", skrev en företrädare för Socialdemokraterna på sociala medier (Corren 26/3 2022).

Samtidigt som Magdalena Andersson basunerar ut etableringsstopp för friskolor och vill att staten skall dra i nödbromsen sitter S-märkta politiker i arbetsmarknadsnämnden i Linköping och röstar för att öppna upp för auktorisation inom vuxenutbildningen samtidigt som man höjer ersättningsnivån. Detta ger privata utbildningsanordnare, det vill säga friskolor möjlighet att ansöka till kommunen att bedriva vuxenutbildning enligt de villkor kommunen ställt upp. 

Lokala socialdemokratiska politiker som Lennart Allard och Kerstin Johnsson har i Corren hävdat att friskolorna överkompenseras och vill sätta stopp för detta. Vidare menade skribenterna att med mod skulle vi liberaler kunna vända utvecklingen (Corren 22/12 2023). 

Så min fråga till er socialdemokrater: Varför drog ni inte i nödbromsen? Var tog ert mod vägen? Varför gjorde ni ingenting åt detta nu när ni hade chansen att säga nej till fler friskolor? Moderaterna har ju ingen majoritet utan er. 

Linköpings kommunala vuxenutbildning, Linvux, är i dag ansatt av hårda besparingskrav på grund av färre elever och ökade kostnader som ni i S+M-styret inte kompenserat dem för. Hur tänker ni socialdemokrater när ni i ett sådant läge tillsammans med ordförande Fredrik Lundén (M) öppnar upp för möjligheten för friskolor att ansöka om att få bedriva undervisning? Var finns trovärdigheten i ett sådant agerande undrar vi?

Vi Liberaler menar att vi behöver tänka om och göra rätt när det handlar om friskolorna. Vi måste säkerställa att skolsystemet alltid prioriterar elevernas rätt till kunskap först. Vi Liberaler vill därför se över incitamenten friskolesystemet helt och hållet då vi vet att dagens system inte fungerar. Därför har regeringen tillsatt en utredning som har i uppdrag att se över de negativa konsekvenserna som en friskoleetablering kan innebära. Vi liberaler menar också att offentlighetsprincipen även bör gälla friskolor. Här är vår skolminister Lotta Edholm mycket tydlig.  

Vi Liberaler sätter skolan först – det är där framtiden börjar.