L: Någonting har gått sönder i Linköpings äldreomsorg

Resultatet av den sänkta ambitionsnivån är en sämre upplevd måltidssituation för kommunens äldre, något som vi liberaler ser allvarligt på, skriver Thomas Bystedt (L).

Efterrätten har tagits bort under helgerna och erbjuds nu bara när det serveras soppa samtidigt som ett antal uppskattade maträtter har mer eller mindre försvunnit på menyn, skriver skriver Thomas Bystedt (L).

Efterrätten har tagits bort under helgerna och erbjuds nu bara när det serveras soppa samtidigt som ett antal uppskattade maträtter har mer eller mindre försvunnit på menyn, skriver skriver Thomas Bystedt (L).

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2024-10-21 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dagarna presenterades Socialstyrelsens brukarundersökning för 2024 där det varje år redovisas hur våra brukare inom äldreomsorgen upplever sin hjälp. Undersökningen för 2024 ger all anledning till att ifrågasätta om allt verkligen står rätt till i Linköping. Under de första två åren av Linköping S+M-styre har vi upprepade gånger fått ta del av hur personalen inom äldreomsorgen har larmat om problem med arbetstider, arbetsförhållanden och strul kring digitala matinköp. 

Vi har även fått se en sänkning av ambitionsnivån när nu kommunen ska sluta erbjuda varma matlådor till våra äldre som behöver hjälp av hemtjänsten. Efterrätten har tagits bort under helgerna och erbjuds nu bara när det serveras soppa samtidigt som ett antal uppskattade maträtter har mer eller mindre försvunnit på menyn. Resultatet av den sänkta ambitionsnivån är en sämre upplevd måltidssituation för kommunens äldre, något som vi liberaler ser allvarligt på!

Det finns all anledning att vara orolig att siffrorna kommer att fortsätta att peka neråt även nästa år då flera försämringar kommer att implementeras framöver. Men för att fokusera på årets undersökning, det som var tydligast i denna var att Linköping står sig dåligt jämfört med andra östgötska kommuner på ett flertal undersökningsparametrar. Jämfört med 2022 går det att se en markant nedgång på flera områden. Detta gäller såväl hjälpens utförande, kontakter men även hemtjänsten i sin helhet, där endast 81 procent i dag uppger att de är mycket eller ganska nöjda med sin hjälp. 2022 var denna siffra 87 procent. 

Resultatet för särskilt boende följer ungefär samma mönster. Här sticker frågan kring hjälpens utförande ut, och det finns även här en stor anledning till att känna oro. Endast 67 procent uppger att personalen alltid eller ofta har tid att utföra sitt arbete hemma hos brukaren. Detta är en minskning från 2022 från 75 procent, redan det en låg siffra. 

Liberalerna har i sin budget för 2025 lagt ytterligare 6 miljoner mer utöver vad Socialdemokraterna och Moderaterna lagt i sin budget på vård- och äldreomsorgsnämnden. Men efter att ha tagit del av årets brukarundersökning så är det uppenbart att ytterligare medel måste till för att vi ska kunna vända denna utveckling. Liberalerna kommer fortsätta att bekämpa den sänkning av ambitionsnivån som S+M-styret just nu genomför på våra äldre.