(L): Linköpings kommun får inte glömma småföretagarna

En småföretagares kontakt med Linköpings kommun får aldrig upplevas energidränerande genom tröghet och trösklar. Därför har Liberalerna lagt ett förslag att alla tjänstepersoner i Linköpings kommun med företagskontakter ska gå en utbildning för att öka kunskapen om företagares villkor, skriver Johan Thorén (L).

Vi får inte glömma hur småföretagare som Nihad Barwari, Michael Gharib och många fler starkt bidrar till Linköpings tillväxt, identitet och kultur, Johan Thorén (L).

Vi får inte glömma hur småföretagare som Nihad Barwari, Michael Gharib och många fler starkt bidrar till Linköpings tillväxt, identitet och kultur, Johan Thorén (L).

Foto: Åke Alvin/Corren arkiv

Debatt2024-10-18 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Linköping har ett starkt och robust näringsliv och kommunen gör mycket lovvärt för att främja näringslivsutvecklingen. I Svenskt Näringslivs senaste ranking ”Lokalt företagsklimat 2024” blev det ett kliv upp till plats 94. En stad som Linköping ska ha ett bra företagsklimat och bör klättra vidare på listan. Ur ett småföretagarperspektiv ser vi i Liberalerna att det politiska experimentet med socialdemokrater och moderater i styret utgör en bromskloss. Correns ledarskribent, Wilhelm Nyström, sätter fingret på vår framtidsoro i sin ledarartikel med rubriken ”När moderater blir sossar är Linköping illa ute” (14/10). 

Nyström tar i sin ledare upp Linköpings kommuns hantering av Nihad Barwari och hans populära restaurang La Kantarell. Det finns ett annat aktuellt exempel i kommunens behandling av Michael Gharib och hans uppskattade Mickey's strandcafé. I båda fallen har det väckt starka protester från Linköpingsborna och oppositionen. Två politiska självmål från S+M-styret och praktexempel på när en kommun utövar hårdhänt maktutövning gentemot enskilda individer, i det här fallet två småföretagare. 

I samma stad kan vi läsa hur resursstarka Storebrand Fastigheter går före i kön i hantering av detaljplaner för att kunna bygga ut en Coop-butik. Beslut om företagsutveckling är positivt, men det väcker frågan om vilka kriterier som gäller för att få förtur. Vem bjuds på finfika av styrets kommunalråd och vem serveras kall och fyrkantig byråkrati av kommunen …

Mycket bottnar i attityder till företagande. En viktig aspekt som Svenskt Näringsliv lyfter fram kring lokalt företagsklimat är ”kommunala tjänstemäns attityder till företagande”. Här ligger Linköping rejält under rikssnittet på plats 201. Kommunalt anställda i Linköping har sin anställning i en resursstark och kraftfull kommun som erbjuder långtgående anställningstrygghet. Det står i skarp kontrast till många småföretagares vardag som handlar om att varje månad klara av sitt företags skatteinbetalningar, löneutbetalningar och allt som kommer med att ha ansvar för anställda. Två skilda världar som möts i kommunens tillståndsprövningar och myndighetsutövning.

En småföretagares kontakt med Linköpings kommun får aldrig upplevas energidränerande genom tröghet och trösklar. Därför har Liberalerna lagt ett förslag att alla tjänstepersoner i Linköpings kommun med företagskontakter ska gå en utbildning för att öka kunskapen om företagares villkor. Vid senaste kommunstyrelsemötet röstade S+M nej till förslaget med hänvisning till ”pågående aktiviteter”. Nu hoppas vi att styret lägger prestigen åt sidan och röstar ja i kommunfullmäktige den 22 oktober till ett smart och kostnadseffektivt förslag. Det kommer bidra till att över tid bygga en mer småföretagarvänlig kultur inom kommunorganisationen. 

Det går inte att underskatta värdet av Linköpings unika kombination med Saab, Universitetssjukhuset, Linköpings universitet, Tekniska verken och Linköping Science Park. Men vi får inte glömma hur småföretagare som Nihad, Michael och många fler starkt bidrar till Linköpings tillväxt, identitet och kultur.