Kulturen har en nyckelroll i samhället

I USA tappar kvinnor nu sina grundlagsskyddade rättigheter till abort. I Oslo utsattes en gayklubb för en masskjutning på midsommarnatten.

Debatt 1 juli 2022 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Turkiet slogs en prideparad ner av polis under helgen. I Sölvesborg i Sverige har den politiska majoriteten förbjudit prideflaggor i kommunens flaggstänger och haft åsikter om vilka böcker som ska få finnas i kommunens bibliotek. 

Den liberala rättsstatens principer är under attack. Valet i september är ett värderingsval mellan helt olika synsätt på hur ett gott samhälle ska se ut. Valet till kommunfullmäktige i Linköping är inget undantag. Synen på kulturen och näringslivets utveckling är två områden där värderingskonflikten är som tydligast. 

För oss är kulturen och enskilda människors frihet att forma sina egna liv hörnstenar i vår politiska vision för Linköpings kommun. Vi vill att kommunens engagemang för kulturlivet och näringslivets utveckling blir ännu starkare. Lika viktigt för oss är att de som utvecklar kommunen med sitt kulturarbete och sitt företagande får göra detta i frihet utan politiska pekpinnar. 

 

Vi kommer kräva större kommunala anslag till kulturen och vi kommer aldrig acceptera att prideflaggan förbjuds i kommunala flaggstänger. I en kommun där ambitionen är att möta framtiden med nya idéer och öppenhet har kulturen en nyckelroll. Hela Linköpings kommun bär på en rik kulturhistoria. För oss är historien viktig, inte minst som inspirationskälla i utvecklingen av kommunen. Kulturhistorien får å andra sidan aldrig bli en tvångströja i formandet av framtidens Linköping som en mänskligt varm och inspirerande plats. 

Vi vill även förstärka arbetet med näringslivsutveckling i Linköpings kommun. Visserligen bärs Linköpings kommun redan i dag upp av framgångsrika företag, både de som funnits länge och de som är unga. Att Linköping upplevs som en öppen kommun är också viktigt för att kunna rekrytera arbetskraft. För att kommunen ska kunna fortsätta vara en plats för innovation och utvecklande förändring krävs emellertid ännu mer engagerade satsningar på detta. Kommunen ska på alla sätt bidra till att det ska kännas enkelt och inspirerande att utveckla sitt företag här! Därför vill vi öka anslagen till kommunens arbete med näringslivs- och utvecklingsfrågor.

Vi är samtidigt öppna och lyhörda för dig som tänker rösta i valet den 11 september och som delar vår vision för Linköpings kommun. Vi lyssnar till dina tankar kring hur den fria kulturen och näringslivet ska utvecklas. Tillsammans med dig vill vi forma framtidens Linköping!


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa