Kulturen allt mer en klassfråga

Peter Karlberg (V) kritiserar majoritetens beslut i flera kulturfrågor i Motala.

Peter Karlberg (V) kritiserar majoritetens beslut i flera kulturfrågor i Motala.

Foto: MVT

Debatt2024-02-06 21:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Höstens stora kulturdebatt i Motala handlade om framtiden för El Sistema – musikverksamheten där barn, ungdomar och familjer möts och som inte minst syftar till ökad integration. Den politiska majoriteten (kretsen kring Sverigedemokraterna) drev frågan om avveckling, men förlorade tack vare en massiv opinion och kraftigt politiskt motstånd, också från borgerligt håll. 

Under hösten försökte man alltså minska på barnens musicerande, men misslyckades. I dagarna har man istället gett sig på barnens konsert- och teaterupplevelser. 

Vid sitt senaste sammanträde beslutade Bildningsnämnden att pengar skall sparas bland annat på det som kallas Kulturgarantin. Bildningsnämnden bär inte ensamma ansvaret för detta, då nämnden redan från början är underfinansierad av den politiska majoriteten - se nedan.

Kulturgarantin innebär att alla barn mellan 3 och 15 år regelbundet skall mötas av professionella kulturskapare, oftast inom musik- och teaterområdet. Detta kostar totalt 300 000 kronor och den kostnaden vill man nu ta bort. Konsekvensen blir att några Motalaungdomar kommer att möta professionell kultur också i framtiden, men bara de vars föräldrar ser till så att det sker. Övriga kommer inte att få sådana upplevelser. I det borgerliga Sverige blir kulturen allt mer en klassfråga.

Vidare tänker man ta bort en lärartjänst på Kulturskolan (kostnad 150 tkr). Detta är särskilt konstigt eftersom just den läraren undervisar inom brass, en instrumentgrupp där det finns stora problem med återväxten av musiker. Problemet är nationellt, både professionellt och inom amatörorkestrarna vittnas om svårigheten att hitta just brassmusiker. Lösningen förväntas väl finnas hos ”någon annan”.

Skälet till dom här neddragningarna är förstås ekonomiskt. Bildningsnämnden har i uppdrag att minska sina kostnader eftersom nämnden, som nämnts ovan, har fått för litet pengar. Men varför har det blivit så? Svaret är enkelt och stavas ”borgerlig politik”, och då inte bara på lokal nivå. Staten har minskat kommunernas och regionernas möjligheter att upprätthålla välfärden (dit kulturen hör i högsta grad) och lokalt fortsätter den linjen genom att den politiska majoriteten i Motala hellre låser in en uppbyggd ekonomisk reserv, än använder våra resurser till viktig verksamhet. Vänsterpartiets förslag till budget för 2024 hade inneburit att Bildningsnämnden inte hade behövt minska sina kostnader överhuvudtaget. Vi anser att den verksamheten i sin helhet är av så stor betydelse att den måste få utvecklas och inte avvecklas.

Dom här besluten är kontraproduktiva - märkligt nog också sett ur Bildningsnämndens övriga uppdrag. Vid precis samma sammanträde, och bara några minuter efter ovannämnda beslut, behandlades nämligen en ny strategi för evenemang i kommunen. Och retoriken i det beslutsunderlaget går på tvärs med beslutet om neddragningarna på barn- och ungdomskulturen. Här blir plötsligt kulturen en del av tillväxten och här formuleras ambitionen att Motala är och skall bli en betydande kulturstad, där musik och teater utvecklas och kulturpubliken växer. Till detta skapar man också en helt ny tjänst som evenemangsutvecklare. För ändamålet är 1 miljon kronor avsatta.

Vi får inte ihop logiken!

Ansvaret för Bildningsnämndens ekonomiska förutsättningar ligger inte enbart hos nämnden själv utan finns hos hela den politiska kretsen kring Sverigedemokraterna. Med Vänsterpartiets politik hade kommunens Resultatutjämningsreserv varit några miljoner mindre, men Motala kommun flera snäpp starkare.