Kull, kommunen! Nu Àr ni brottsförebyggare

En ny lag har trĂ€tt i kraft som ger alla Östergötlands kommuner ett ansvar för brottsförebyggande arbete, skriver debattören.

Som vi ser det Àr det helt avgörande att kommunerna, tillsammans med den lokala polisen, involverar det lokala nÀringslivet i det brottsförebyggande arbetet, skriver debattören.

Som vi ser det Àr det helt avgörande att kommunerna, tillsammans med den lokala polisen, involverar det lokala nÀringslivet i det brottsförebyggande arbetet, skriver debattören.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2023-07-18 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Sommaren betyder möjligheter för mÄnga företagare, men tyvÀrr ocksÄ för brottslingar. Stölder, inbrott och bedrÀgerier Àr sommarplÄgor som Àr svÄra att undvika. Under lÄng tid har vi pÄ Företagarna lyft att lagar och regler ofta innebÀr en betungande del av företagandet. Blanketter, administration och myndighetskontakter slukar energi som hade kunnat gÄ till att vÀxa och utveckla företaget.

Men! Ibland hĂ€nder det faktiskt att det kommer nya lagar och regler som efterfrĂ„gas av nĂ€ringslivet. Du som lĂ€ser detta kanske inte mĂ€rkte av det, men sommarnatten mellan den sista juni och första juli trĂ€dde en ny lag i kraft som ger alla Östergötlands kommuner ett ansvar för brottsförebyggande arbete. Det Ă€r ytterst vĂ€lkommet, men ocksĂ„ bara en början.

Det kan lÄta som en sjÀlvklarhet, som en del i den kommunala verksamheten finns mÄnga delar som berör brottsförebyggande arbete, till exempel skolan, socialtjÀnst och samhÀllsbyggnad. Men fram till nu har kommunerna saknat ett lagstadgat ansvar.

Den nya lagen innebĂ€r att Östergötlands kommuner ska ta fram en lĂ€gesbild över brottsligheten inom kommunens grĂ€nser och sedan ta fram en Ă„tgĂ€rdsplan för att förebygga brott. Kommunerna ska ocksĂ„ verka för att skriftliga överenskommelser om samverkan ingĂ„s med relevanta aktörer.

Kommunerna mÄste nu ta sitt uppdrag pÄ allvar och mÀkta med att se hela bilden. Som vi ser det Àr det helt avgörande att kommunerna, tillsammans med den lokala polisen, involverar det lokala nÀringslivet i det brottsförebyggande arbetet. Om inte detta görs Àr vi övertygade om att den nya lagen blir fullkomligt verkningslös.

NÀr brottsligheten tar resurser frÄn företagare drabbar det inte bara den enskilda företagaren utan hela samhÀllet i form av minskad samhÀllsservice. Om inte den nedÄtgÄende spiralen stoppas blir följden ett nedlagt företag och Ànnu en utebliven möjlighet att fÄ fler i sysselsÀttning.

Om vi vill förebygga brott och skapa trygghet Àr nÀrvaron av lokala vÀlmÄende företag medicinen. DÀrför ska det i varje kommun finnas en funktion med ansvar för nÀringslivets sÀkerhet och trygghet. Ett positivt exempel dÀr det tas viktiga steg Àr JÀrfÀlla kommun dÀr de gör riktade mot nÀringslivet. JÀrfÀlla Àr ocksÄ först ut i landet med grannsamverkan för företagare.

Företagarnas sommarlÀxa till regionens kommuner Àr att söka upp och lÀra av de goda exempel som redan finns, men ocksÄ att frÄga sig vilka kreativa ÄtgÀrder som kan vidtas i den egna kommunen. Men först och frÀmst: lyssna pÄ det lokala nÀringslivet!