Svar på "Vad får vårdpersonalen för den risk som tas?", 23/4.
Sett till bekräftade fall per 100 000 invånare är Östergötland en av de regioner där spridningen av covid-19 kommit längst. Det innebär en mycket tuff situation nu – men förhoppningsvis också att vi snart har tagit oss igenom den värsta fasen. Trycket på sjukvården kommer dock fortsätta att vara högt under en tid framöver.
Vår sjukvård står och faller med regionens medarbetare. I denna svåra stund har de uppvisat både stort engagemang och professionalism och är värda alla östgötars respekt. För oss är det prioriterat att ge regionens medarbetare så goda förutsättningar till en så hållbar arbetsmiljö som möjligt under denna kris.
Vårdförbundet skriver att de önskar en diskussion kring om och när det så kallade krislägesavtalet ska aktiveras. Krislägesavtalet har slutits mellan Sveriges kommuner och regioner (SKR) och de fackliga parterna för att regioner och kommuner ska kunna upprätthålla bemanning och verksamhet även i kristider.
Med krislägesavtalet åsidosätts arbetstidslagen. Regionen kan schemalägga fler och längre arbetspass och arbetsskyldigheten för medarbetarna är mer långtgående. Krislägesavtalet innebär till exempel att dygns- och veckovilan förkortas. Som kompensation är ersättningsnivåerna högre för medarbetarna.
Kort sammanfattat: lönen är högre men arbetsvillkoren sämre. Om och när regionen begär att Sveriges kommuner och regioner (SKR) ska aktivera krislägesavtalet kommer det innebära en arbetsbelastning tuffare än den redan höga arbetsbelastning som nu råder. Det innebär att krislägesavtalet endast bör aktiveras som en sista åtgärd, när alla andra alternativ är uttömda.
Extraordinära händelser kräver dock extraordinära lösningar och vi kommer att säkerställa en dialog med berörda fackförbund om och när situationen skulle kunna kräva att krislägesavtalet aktiveras.
Kaisa Karro (S), regionstyrelsen ordförande
Alexander Höglund (L), regionstyrelsens 1:e vice ordförande och ansvarig för medarbetarfrågor