Det råder stor resurs- och kompetensbrist i taxibranschen. Som politiker har vi många gånger möjligheten och ansvaret att påverka utvecklingen i samhället och i en specifik bransch i en bra riktning. Det är bakgrunden till att Östgötatrafiken inför upphandlingen av nya avtal för den särskilda kollektivtrafiken (färdtjänst, sjukresor och skolskjuts) fick i uppdrag att ställa ökade krav på anbudsgivarna.
Avtalen som trädde i kraft den 1 juli i år ställer ökade krav på förarnas anställningsvillkor som ska vara kollektivavtalsliknande med fast månadslön, semesterersättning och tjänstepensionsavsättningar, för att underlätta rekrytering av förare på både kort och lång sikt. Det skulle bli ett attraktivare yrke. Anbudsgivarna ska också satsa mer på utbildning, då förarna många gånger möter kunder från olika grupper i samhället med olika behov. Samtliga krav är ställda för att i slutändan förbättra kvaliteten för kunderna.
Därför är det ytterst oroväckande att konstatera att ställda krav inte fått efterfrågad effekt. Förarbristen kvarstår och servicekvalitén är långt ifrån godkänd. Grupper i samhället som kräver färdtjänst är oftast redan i en utsatt situation. De upplever idag förseningar, i några fall till och med uteblivna resor, och förarna är stressade.
Vi har fått in ett flertal vittnesmål som styrker vår oro. Vi tar till oss av de synpunkter som kommer från kunder, skolor och utförare av trafiken. Vi följer noga utvecklingen och vet att Östgötatrafiken arbetar intensivt med att komma till rätta med de problem som kunderna drabbas av, och med att höja kvaliteten i denna så viktiga trafik. Men det räcker inte, det måste till fler insatser för att påverka en hel bransch i rätt riktning och att hitta en lösning på det skriande behovet av fler förare. Förarbristen växer allt mer, trots våra åtgärder, både i Östergötland och på andra håll i Sverige.
Nu behöver vi samla alla krafter vi har, tillsammans med andra samhällsaktörer som kan vara med och påverka och givetvis även taxibranschen själv, för att komma till rätta med bristerna. Med en allt större åldrande befolkning där behovet av färdtjänstresor kommer att öka, och där behovet av service inte kan ersättas av självkörande fordon är resurs- och kompetensbristen i taxibranschen en fråga att ta på största allvar.
Trafik- och samhällsplaneringsnämndens presidium i Region Östergötland
Julie Tran (C)
ordförande
Martin Tollén (S)
1:e vice ordförande
Jan Owe-Larsson (M)
2:a vice ordförande