Krävs mer än kärnkraft att få ordning på elmarknaden

Under hösten har vi sett högre elpriser i Sverige. Liksom i hela Europa. Framför allt handlar det om att priset på naturgas är väldigt högt och det påverkar oss alla.

I stället vill många investera i förnybara energislag, som vindkraft. Därför har vi också fattat beslut för att förenkla utbyggnaden av vindkraft till havs, skriver debattörerna.

I stället vill många investera i förnybara energislag, som vindkraft. Därför har vi också fattat beslut för att förenkla utbyggnaden av vindkraft till havs, skriver debattörerna.

Foto: Drago Prvulovic / TT

Debatt2022-01-04 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Tänk om – vi behöver kärnkraft" (27/12) och "Skenande elpriser i landet – alldeles som förväntat" (27/12):

Elpriserna varierar mycket över åren, förra året hade vi väldigt låga priser på el i Sverige.

För att vi ska få ned priserna på el har regeringen en samlad strategi som tar tag i både ökad produktion såväl som distribution av el i hela landet. För att öka produktionen underlättar vi för havsbaserad vindkraft och annan förnyelsebar energiproduktionen. För att få ut elen i hela landet gör vi nu rekordstora satsningar på stamnätet. Det handlar både om att bygga ut men också på nya viktiga innovationer för smarta elnät och energilagring. Sverige har fortsatt god tillgång på el, men mer behöver göras för att säkra tillgången på el framåt och se till att el finns att tillgå även i södra Sverige. 

Många gånger har vi på senare tid hört de borgerliga prata sig varma för mer kärnkraft. Och visst, kärnkraften är en viktig del av svensk elproduktion och kommer sannolikt fortsätta vara det under lång tid framöver. Dörren till kärnkraft är inte stängd. Det är fritt fram att bygga kärnkraft i Sverige och det har det varit de senaste tio åren. Inga reaktorer har stängts med politiska beslut. De besluten har fattats av företagen som äger kärnkraften. Det står aktörerna fritt att bygga nya reaktorer, men investeringsviljan från företagen har saknats. Inte ens de partier som säger sig vilja bygga nya kärnkraftsreaktorer vill satsa pengar på detta, med tanke på att det inte finns några pengar avsatta i deras budgetar. Det tar också väldigt lång tid att bygga, så det löser inte frågan här och nu.

I stället vill många investera i förnybara energislag, som vindkraft. Därför har vi också fattat beslut för att förenkla utbyggnaden av vindkraft till havs, som kan ge kraftigt ökad energiproduktion särskilt i Södra Sverige.

Priset på elen i dag har inget med kärnkraften att göra. De höga priserna beror främst på höga elpriser i Europa. I exempelvis Frankrike är priserna ännu högre än vad vi har nu, och Frankrike har långt mer kärnkraft än Sverige. 

Oavsett kommer vi göra allt för att bygga ut produktionen av el och se till att den distribueras bättre till hela landet. Det är avgörande för såväl hushållen som företagen, för vår tillväxt och för att vi ska kunna utveckla fler klimatsmarta lösningar med el.