Många har på senare tid skrivit om infrastruktur. Genomgående glömmer alla att skriva om kostnaderna.
I Norrköping låter dock politikerna göra en utredning om framtiden för Norrköpings flygfält, Kungsängen. Hedersamt.
I Linköping anser politikerna däremot att ”flygplatsen har en självklar plats i Linköping” (Corren Debatt 20/12 2019). Inte ett ord om kostnader.
Att Östergötland behöver en internationell flygplats är självklart av de skäl som anges i artikeln. Men, det är inte skattebetalarna i Linköping som skall betala. Vi betalar varje år 45 miljoner kronor för hyra av Saabfältet (driften av fältet kostar mindre än 25 miljoner). Till det kom 2019 ett ägartillskott på 40 miljoner till flygplatsbolaget.
Dessutom har kommunen lovat att betala 210 miljoner av kostnaden för flytt av banan. Anledningen uppges vara att möjliggöra bostäder på Stångebro. Förslaget kommer ursprungligen från Saab för att göra bulleråtgärderna runt fältet billigare. Att bygga bostäder under in- och utflygningen mot Stångebro är inte förbjudet enligt lag, men omdömeslöst.
Banflytten skulle innebära en nästan tre kilometer lång taxi/startbana. Med bullerzonerna blir det en effektiv barriär som omöjliggör en naturlig utbyggnad av staden. En flytt av banan innebär dessutom att mycket av verksamheten i Linköpings Motorsällskap måste läggas ner (man har mycket ungdomsverksamhet). Inflygningen kommer att ligga endast enstaka meter över klubbhuset.
Vem betalar flytten av det som inte kan vara kvar?
Linköping City Airport, som politikerna kallar det, kan lika gärna ligga på Malmen. Försvaret välkomnar både Saab och civilflyget i Östergötland. På Malmen gäller att alla intressenter delar på kostnaderna för fältet.
Även när det gäller järnvägen visar politikerna i Linköping total brist på ekonomiskt tänkande. Man vill ha den nya järnvägen genom staden, eftersom man tror att folk annars inte kommer att åka med den. Man vill också ha en central station. Trots det bestämmer man att Centralstationen skall flyttas till andra sidan Stångån, trots att Banverket/Trafikverket inte krävde det. Järnvägsfrämjandet har visat att det går bra att låta stationen ligga kvar på nuvarande plats. Hur många hundra miljoner kostar en flytt?
När man efter en arkitekttävling upptäckte att ”en flytt till andra sidan” skulle ge en 90 meter bred bro över Stångån, krävde politikerna att stationen förläggs i tunnlar under staden. Kostnaden skulle bli ungefär densamma som för den 19 mil långa Botniabanan (byggd för 250 kmt), det vill säga cirka 15 miljarder. Huvudlöst, skall alla städer som en ny järnväg dras genom, kräva att den grävs ner?
När Arbetsgruppen för moderna transporter, Ag MT, på Transportforum 2016 presenterade vårt förslag till en gemensam tågstation/flygterminal på Malmen för Sverigeförhandlaren, blev mottagandet mycket positivt: ”Om kommunen skulle presentera detta förslag, antar vi det direkt”.
När vi några månader senare presenterade förslaget för kommunstyrelsens ordförande blev mottagandet däremot negativt. När vi påpekade det olämpliga med banflytten på Saabfältet blev svaret att Saab har gjort så mycket bra för Linköping, så de får göra som de vill. Det är alltså Saab som skall bestämma utvecklingen av Linköping.
Lars-Erik Borg, Arbetsgruppen för moderna transporter