Ett eget hus ter sig mer och mer som en ouppnåelig dröm för vanliga Linköpingsbor. Priserna på såväl tomter som bostäder ökar. Förra mandatperioden byggdes rekordmånga bostäder, men nu sjunker byggtakten i kommunen.
Samtidigt väljer det borgerliga styret tillsammans med Sverigedemokraterna nu att ta bort kommunens tomtförmedling och släppa tomterna för försäljning till högstbjudande hos mäklare. Detta visar tydligt att man inte står på vanliga löntagares sida. Alternativet, som vi socialdemokrater föreslog, var att skapa en digital kö med fler och mindre tomter som Linköpingsborna kan ha råd med.
Tomtförmedlingen fungerar inte bra idag. Det tar alldeles för lång tid, processen är inte transparent och tomterna är få och stora. Många har stått i och betalat för kön i många år utan att ens ha fått ett erbjudande. Med dessa stora tomter blir priserna dessutom ofrånkomligen höga, så att de flesta aldrig skulle ha råd. Vi vill istället ge fler möjligheten att bo i Linköping genom att använda tomtförmedlingen som ett bostadspolitiskt verktyg.
1. Reformera systemet så att kön blir digital och därigenom mer tillgänglig och transparent.
2. Minska tomtstorlekarna för att skapa fler tomter, som fler kan ha råd att köpa. Vi vill även reservera mark till småhustomter i alla planer där det är lämpligt och vi har kommunal mark, för att tillgängliggöra ännu fler tomter och motverka segregation.
3. Kommunen ska samverka med lokala småhusfirmor för att ta fram typhus som kommunen kan ha standardiserade bygglovshandlingar för. Detta innebär både snabbare handläggning och fasta priser på byggnationerna. Självklart kan intressenterna dock fortsatt välja att bygga andra hus om man så önskar.
Då kan fler Linköpingsbor få möjlighet att bygga hus i Linköping – även utan höga inkomster.
Genom de borgerligas och Sverigedemokraternas beslut att lägga ner tomtförmedlingen och överlåta försäljningen till mäklare kommer kommunens försäljning istället påverka marknaden så att kostnaden för tomter i Linköping ökar. Färre Linköpingsbor får därmed möjlighet att köpa tomt.
Dessutom förlorar kommunen möjligheter att motverka bostadssegregationen och möjligheten att använda tomtkön som ett bostadspolitiskt verktyg och för att utveckla landsbygden. Särskilt beklämmande och förvånande är att Centerpartiet, som ofta talar om vikten av en levande landsbygd, avskaffar ett viktigt politiskt verktyg för att främja landsbygdens utveckling.
Med våra förslag kan tomtförmedlingen istället bidra till att få ut fler tomter, att fler vanliga löntagare kan få råd med en tomt och nyproducerat hus och att tomtförmedlingen kan bli en aktiv del av utvecklingen av landsbygden.
Att de borgerliga och Sverigedemokraterna nu istället prioriterar att snabbt göra sig av med tomterna till högstbjudande högavlönade som har råd att köpa är anmärkningsvärt, för att inte säga osmart. En kortsiktig intäkt till kommunen eller möjligheten att ge fler Linköpingsbor möjlighet att köpa tomt? Vi vet vad vi väljer.
Mari Hultgren (S), kommunalråd i opposition och vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden