Kortsiktig planering i Rimforsa

I sitt svar på mitt debattinlägg skriver Christer Segerstéen självklarheter som att tillväxt är bra för näringslivet och att helheten har behandlats i FÖP Rimforsa.

Debatt2022-02-04 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Tillväxten i Rimforsa gagnar även näringslivet" (28/1):

Däremot undviker han att beröra kärnan i mitt inlägg: att det är lämpligt att pausa planprocessen kring området mellan Ulrikavägen och Hallstad Säteri (1:49) tills det kan jämföras på lika villkor med området söder om Ulrikavägen (1:129). Att 1:129 vore ett lämpligare område att bebygga höll Segerstéen själv med om på min direkta fråga vid det offentliga samrådet kring FÖP Rimforsa i november 2018, men han svarade också att det inte är möjligt eftersom kommunen inte äger marken och att markägaren inte vill sälja.

Ett par år senare såldes ändå 1:129 till exploatören som redan äger 1:49. Kinda kommun köpte inte marken trots den uttryckliga viljeinriktningen i FÖP Rimforsa (där 1:129 hör till ”särskilt berörda områden”): ”Kommunen ska aktivt köpa tätortsnära mark när sådan är till försäljning”. Därmed har kommunen släppt kontrollen över nästan all tätortsnära mark som planläggs för bebyggelse i Rimforsa.

Jag har förståelse för att en privat exploatör vill maximera vinsten på stora investeringar, vilket gör det ännu viktigare att kommunen balanserar detta intresse mot andra. Planbeskrivningen för 1:49 konstaterar att ”detaljplanen kan medföra en betydande miljöpåverkan med hänsyn till natur- och kulturvärden inom och i anslutning till planområdet”. Att antalet bostäder ändå ökat från 30–50 till drygt 70 utan någon egentlig förklaring indikerar att exploatörens önskan väger betydligt tyngre än övriga intressen. Segerstéen förordar byggnation kring Hallstad Säteri och Hallstad kvarnar för att fler ska ”få uppleva dessa vackra miljöer”. Risken är dock att byggnationen i sig fråntar kommande generationer denna möjlighet.

Rimforsa mår bra av tillväxt, men den föreslagna planen för områdena kring Ulrikavägen på cirka 400 bostäder är rimligen mer aggressiv än vad Rimforsa behöver. Förutsättningarna har ändrats sedan FÖP Rimforsa antogs i och med att över 300 bostäder planläggs söder om Ulrikavägen. Återigen: 1:49 och 1:129 bör utvärderas samtidigt om långsiktighet ska vara mer än ett vackert ord. 1:129 gör att man kan nå befolkningsmål och tillväxt utan att använda jordbruksmark, riskera rödlistade arter eller påverka den skyddsvärda kulturmiljön kring Hallstad Säteri och Hallstad kvarnar. Att börja med 1:49 trots att det inte behövs vore inte bara kortsiktigt – det vore även oansvarigt och onödigt.