Koranbränning är hatbrott – inte yttrandefrihet

Det rasistiska extremhögerpartiet Stram kurs borde aldrig ha fått tillstånd att demonstrera i Linköping. Polisen och övriga rättsväsendet fortsätter att visa okunnighet och ointresse för att tillämpa lagarna rörande hatbrott.

Att ge tillstånd till ett högerextremistiskt rasistiskt parti att åka specifikt till förorten Skäggetorp och bränna koranen har ingenting med yttrandefriheten att göra, menar insändarskribenten.

Att ge tillstånd till ett högerextremistiskt rasistiskt parti att åka specifikt till förorten Skäggetorp och bränna koranen har ingenting med yttrandefriheten att göra, menar insändarskribenten.

Foto: Albin Wiman

Debatt2022-04-21 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Polisen i Linköping säger att den inte hade något annat val än att ge tillstånd då demonstrationsrätten är en ”grundlagsskyddad rättighet”. Det uttalandet står i direkt strid med vad som är gällande rätt och Högsta domstolens (HD) vägledande dom.

1997–2003 prioriterade rättsväsendet rasistiska och främlingsfientliga brott. En tydlig lag rörande hets mot folkgrupp och en HD-dom 1996 var grunden för arbetet. Riksdagen, regeringen, medierna, Rikspolisstyrelsen, Säkerhetspolisen och Riksåklagaren drev alla på arbetet för att lagföra hatbrott.

Att ge tillstånd till ett högerextremistiskt rasistiskt parti att åka specifikt till förorten Skäggetorp och bränna koranen har ingenting med yttrandefriheten att göra. Det är djupt problematiskt, kränkande och oroväckande.

Att det är oförskämt och otrevligt, samt förbannat onödigt, att bränna någons heliga skrifter, är självklart. För min del har koranbränning inget med yttrandefriheten att göra. Det är lika förolämpande och kränkande som att bränna judarnas heliga skrifter eller de kristnas. Detta är en form av hets mot folkgrupp och ska vara fullt olagligt.

Jag är ingen religiös person men att medvetet försöka förnedra, provocera och trakassera och sprida islamofobi är rasistiskt och helt oacceptabelt. Vårt samhälle måste bygga på ömsesidig respekt, vidga toleransen och motverka ”vi och de-tänkandet”, för annars finns ingen dialog eller väg framåt.

Yttrandefriheten är att försvara allas rätt att ha en åsikt, oavsett om du håller med eller ej. En ovillkorlig yttrandefrihet existerar i verkligheten inte någonstans i världen.

Att bekämpa rasism kräver agerande varje dag och på alla nivåer, sa FN:s generalsekreterare António Guterres på FN-dagen mot rasism den 21 mars. Sverige har tyvärr länge fått återkommande kritik från FN för hanteringen av rasistiska och nazistiska organisationer.

Vi ska tillsammans, oavsett religion, nationalitet och hudfärg, kämpa för ett bättre samhälle, ett samhälle utan fascism och rasism och diskriminering.