Svar på "S.O.S utan äkta Boxholm?", ledare 22/10.
Som ägare i kooperativet Arla och mjölkbonde i Östergötland har jag givetvis blandade känslor för att vi beslutat att flytta ostproduktionen från Boxholm till Östersund. Jag förstår att många är upprörda.
Dock ställer jag mig till 100 procent bakom det beslut som våra förtroendevalda har tagit. Bakgrunden är att styrelsen i Arla, som består av mjölkbönder från sju länder, har beslutat att sänka kostnaderna under tre år med totalt 4 miljarder för att i förlängningen kunna höja mjölkpriset med 3 miljarder till oss ägare.
Arlas bönder har gått samman i ett kooperativ som funnits i över 100 år för att ett effektivt sätt ska ta hand om vår mjölk och producera mejeriprodukter. Det mjölkpris som Arla kan betala till oss ägare ska vara så högt som möjligt – för att vi som bönder ska kunna investera och driva våra gårdar. Det är nog ingen som missat de senaste årens debatt om att mjölkpriset har varit för lågt för att mjölkgårdarna ska överleva. Under de senaste 10 åren har antalet mjölkbönder i Sverige minskat år för år.
Vi måste tyvärr inse att konkurrensen i osthyllan är stenhård. 60 procent av den ost som konsumenterna köper är importerad och då till väldigt låga priser.
Konsumenterna efterfrågar alltså billig ost som tillverkas i mycket stora volymer ute i Europa. För Arla är den svenska osttillverkningen viktig och Arla investerar 100 miljoner kronor bara i år i svensk osttillverkning. I Kvibille har investerat i och precis invigt ett nytt mognadslager. Men det är inte bara i osttillverkningen vi investerar. I Linköping så investeras 230 miljoner kronor i år i en ny förpackningslinje för färskvaror. Dessa investeringar är viktiga för att Arla i framtiden ska kunna producera mejerivaror som kunderna vill betala för.
Det är ett tufft beslut att flytta tillverkningen till Östersund framförallt då det påverkar medarbetare på Boxholms mejeri men också för att det påverkar orten. Kooperativet Arla måste dock sänka kostnaderna i tillverkningen för att kunna överleva i den konkurrens som råder, få finansiella muskler för att kunna investera i produktionen (t ex som de 230 miljoner kronor Arla investerar i Linköping) och samtidigt kunna höja mjölkpriset till oss bönder.
Magnus Svensson
mjökbonde i Linghem, ägare i Arla samt kretsordförande i Arlas Östra Götalands-krets