Kommuner ska ha möjlighet att anställa läkare

Vårdbehoven inom äldreomsorgen kommer att öka framöver och det kommer sätta ytterligare krav på oss som kommun.

Det finns många fördelar med kommunalt anställda läkare, menar debattören.

Det finns många fördelar med kommunalt anställda läkare, menar debattören.

Foto: Hannah McKay

Debatt2020-12-14 06:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När det medicinska behovet ökar måste vi kunna säkerställa att den medicinska kompetensen hänger med. Därför har vi valt att göra en stor satsning på att utbilda personal för att få fler vårdbiträden, sjuksköterskor och specialister. Frågan är om det kommer att räcka.

Kristdemokraterna har länge pekat på problematiken med den nuvarande uppdelningen mellan region och kommun. 1992 tog kommunerna över ansvaret för äldreomsorgen i den så kallade ädelreformen och med det också ett visst hälso- och sjukvårdsansvar, men inte allt. Och helhetsgreppet om den äldre har idag varken kommunen eller sjukvården. När pandemin slog till i våras såg vi alla vilka negativa effekter detta får. Den som hela tiden kommer i kläm och som drabbas är våra mest sjuka äldre. 

Kristdemokraterna har länge förespråkat att kommuner ska ha möjlighet att anställa läkare. Något som faktiskt är olagligt idag. Det finns många fördelar med kommunalt anställda läkare. Dels ökar vi den medicinska kompetensen på våra boenden vilket ökar våra äldres möjlighet att överleva sjukdom. Dessutom minskar vi trycket på sjukhusvården när fler äldre kan få rätt vård i tid redan på våra boenden. Inte minst bör läkare som är specialiserade på åldrandets sjukdomar, geriatriker, och allmänläkare kunna anställas på äldreboenden. Den specialistkunskapen kommer fler äldre till del ju närmre verksamheten läkaren finns tillgänglig. Det ökar tryggheten för våra äldre. 

Min förhoppning är att fler partier nu inser vikten av att förändra lagen. För oss i kommunen handlar det om att skapa opinion och påverka våra riksdagspolitiker för att få till en förändring. Men det är brådska. Vi kan inte vänta med denna förändring. Vårdbehovet ökar och en förändring behöver ske nu.