Kommunen är huvudman för de aktuella gymnasieskolorna och har ansvaret för att introduktionen sker i enlighet med skolans värdegrund.
Nollning med ursprung i en pennalistisk kultur hör inte hemma på våra skolor. Redan begreppet ”nolla” skvallrar om att introduktionen kommer att ske inom ramen för förminskande och förnedring.
I år har vi sett ordningsstörningar som bestått av fylla, misshandel och kränkningar av såväl andra elever som polis. Polisen har i media reagerat kraftigt mot nollningen och ifrågasatt dess existens.
Kommunen, i egenskap av huvudman för gymnasieskolor, har skyldighet enligt skollagen att se till att det finns ett målinriktat arbete för att motverka de kränkningar och trakasserier mot elever som nollningen innebär.
Denna skyldighet omfattar bland annat att skolor ska genomföra åtgärder för att förebygga och förhindra kränkningar. En förutsättning för att kommunen ska kunna agera är att det finns kännedom om eventuella problem med nollning på de kommunala gymnasieskolorna.
Med anledning av ovan har Linköpingslistan ställt frågor till kommunfullmäktige om på vilka kommunala gymnasieskolor nollning genomförs samt vilken eller vilka av dessa skolor som varit inblandade i nollningsrelaterade oroligheter i Linköpings centrala delar.
Ansvarigt kommunalråd har inte kunnat svara på den senare frågan, vilket visar att man inte har tillräcklig kännedom för att kunna agera mot nollningen på det sätt som lagen kräver.
Det är viktigt att kommunen nu tar sitt ansvar och sätter stopp för de oacceptabla beteenden som år efter år förekommer inom ramen för nollningen.
Välkomnandet av nya elever bör göras i andra former som leds av vuxna. När politikerna själva ordnar introduktion till nämndarbetet i början av mandatperioden åker man till en konferensanläggning i länet över två dagar. Ge varje skola ekonomiskt utrymme för en dylik resa för alla nybörjarklasser i gymnasieskolan.