Kommunen kan hjälpa fler till ett arbete

Kommunen måste bli en föregångare som arbetsgivare och arbetsskapare åt personer med funktionsnedsättning, skriver Daniel Andersson och Monika Broman, FP.

Debatt2014-08-25 05:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För många Linköpingsbor är semestern över och alla är inte glada över att det är dags att gå tillbaka till jobbet. Men många med funktionsnedsättning vill inget hellre än att ha ett jobb att gå till. Önskan om ett riktigt jobb på en vanlig arbetsplats handlar ofta inte främst om lön, utan om grundläggande mänskliga behov av gemenskap och om att få känna sig meningsfull. Det handlar om att få gå från bidrag till att bidra.

Arbetslösheten är mycket högre bland personer med funktionsnedsättning än bland befolkningen i övrigt, ofta beroende på okunskap och omedveten diskriminering på arbetsmarknaden. Det är helt enkelt inte okej. Politiken behöver utgå från alla människors lika värde och ge lika förutsättningar för egenförsörjning, självförverkligande och deltagande i samhällslivet. Folkpartiet vill därför att Linköpings kommun gör tre satsningar under den kommande mandatperioden:

För det första vill vi ställa krav på anställning av personer med funktionsnedsättning i kommunala upphandlingar.

För det andra vill vi erbjuda fler praktikplatser i kommunen och dess bolag, så att fler får visa upp vad de kan bidra med och därmed få en chans att få praktiken ändrad till en riktig anställning.

För det tredje vill vi starta ett arbetsmarknadsprogram där vi tillsammans med Arbetsförmedlingen tar ett helhetsgrepp. Vi behöver besvara frågor som hur förvaltningar kan stimuleras till att ta emot fler på praktik och göra fler lönebidragsanställningar, hur företagen kan stöttas i att anställa fler med funktionsnedsättning och hur vi kan stötta ungdomar med funktionsnedsättning som är på väg ut i arbetslivet.

Verksamheter som arbetar med att hjälpa personer med funktionsnedsättning att få praktik eller arbete vittnar om att företag är mer benägna att hjälpa till än kommun, landsting och stat. Det är oerhört viktigt med företag som tar ett socialt ansvar, men även kommunen måste bli en föregångare som arbetsgivare och arbetsskapare åt personer med funktionsnedsättning. Med en offensiv politik under de kommande fyra åren vill vi ge fler Linköpingsbor möjlighet att gå från bidrag till att få bidra.