Kommer Sverige gå Turkiet till mötes?

Nu är det upp till bevis Sverige. Kommer vi att lämna ut kurder till Turkiet, skriver debattören.

Debatt 5 december 2022 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Återigen har kurderna hamnat i blickfånget när en ung kurdisk kvinna, Mahsa Amini, var på besök i Teheran. Hon greps av sedlighetspolisen för att hennes slöja, hijab, inte satt korrekt. Hon avled några dagar senare. Detta utlöser veckor av demonstationer med många unga kvinnor. Regimen anklagar kurderna för upploppen.

Sverige har hävdat alliansfrihet under cirka 70 år med medlings- och diplomatiuppdrag. Plötsligt under Ukrainakriget kände sig Sverige hotat och ville omgående ge upp denna inriktningen och gå med i Nato. Beslutsprocessen tog uppseendeväckande bara några månader utan att svenska folket fick säga varken bu eller bä. Panik! Att besluta av rädsla är inte långsiktigt konstruktivt. Är det inte nu som behovet av fredsmäklare är som allra viktigast i vår konfliktfyllda värld?

Ulf Kristensson öppnar för att Sverige ska härbärgera kärnvapen. Vilka andra konsekvenser får det att gå med i Nato? Vill vi gå med när vi nu i efterhand får reda på konsekvenserna? Lägg korten på bordet och gör en konsekvensanalys.

Det finns emellertid ett problem när regeringen vill gå med i Nato, som ställer till det, Turkiet. De insisterar på att Sverige härbärgerar ”kurdiska terrorister”. De vill att Sverige ska utlämna dem. Annars släpper de inte in oss. Dessutom vill Turkiet köpa svenska vapen, vilket ansvarig myndighet har gett grönt ljus till. Sverige har emellertid lovat att inte exportera vapen till krigförande land. Sverige får heller inte stödja det kurdiska självstyret i Syrien som Turkiet brukar angripa med sina vapen.

 

Magdalena Andersson och Ulf Kristersson fick nyligen frågan om Turkiet är en demokrati. Båda svarade svävande på frågan. Vår nye utrikesminister Tobias Billström hävdar att Turkiet är en demokrati.

 ”Som ny utrikesminister i en regering beroende av ett högernationalistiskt parti är det helt avgörande att T Billström och regeringen står upp för demokratins grundläggande värden. Det gör man inte genom att legitimera en diktatur som demokrati.” (S Lindberg, Åsa och Mårten Wigforss) Stå upp för sanningen politiska ledare även om det kostar! ”Vi har ett polariserat samhälle där rasistiska och främlingsfientliga budskap normaliseras ... Vi måste vara vaksamma, ständigt på tårna för att skydda vår demokrati.” (Maria Kustvik)

Att stigmatisera det kurdiska folket är osmakligt och orättvist. Kurder och turkar har länge levt i konflikt med varandra. Det är inte bara kurdernas fel. Turkarna har länge förtryckt kurderna. Många av dem vill att Turkiet ska gå med i EU för att det då skulle vara tillåtet att undervisa sina barn på kurdiska.

Nu är det upp till bevis Sverige. Kommer vi att lämna ut kurder till Turkiet? Kommer Sverige sluta att stödja det kurdiska självstyret i Syrien? Kommer vi exportera vapen till Turkiet som kommer att användas mot kurderna i Syrien?

Om Sverige går Turkiet till mötes på dessa punkter för att bli medlemmar i Nato, är det inget annat än rövslickeri.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa