Klimatkrisen kan ge en bättre värld

Sverige kan bli ett föregångsland som visar att en värld i harmoni med de tillgängliga resurserna är möjlig att förena med bibehållen ekonomisk välfärd, skriver biskop Martin Modéus.

Martin Modéus. Klimatförändringen är en etisk fråga, skriver biskopen.

Martin Modéus. Klimatförändringen är en etisk fråga, skriver biskopen.

Foto: Peter Jigerström

Debatt2014-05-31 06:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under det senaste halvseklet har medellivslängden på jorden ökat kraftigt, tillgången till utbildning ökat och barnadödligheten mer än halverats. På många sätt visar människan sin förmåga att förändra tingens ordning till det bättre. Samtidigt påverkar vi nu vårt gemensamma hem, jorden, på ett aldrig tidigare skådat sätt.

Klimatförändringen är en av de största gemensamma utmaningar som mänskligheten någonsin stått inför.

Kristen tro sätter ord på det som många av oss spontant upplever: att natur och människor oupplösligen och ömsesidigt är beroende av varandra, i den väv av liv som skapelsen är. Inför universums väldighet är vi små. Samtidigt är vi också Guds skapade medskapare med stora möjligheter och ansvar att forma livsvillkor för allt levande.

Biskopsbrevet "Ett biskopsbrev om klimatet" försöker samla tro, hopp och insikt om Guds kärlek som ett teologiskt bidrag till de många röster som hörs med rop på förändring.

Den klimatomställning som krävs behöver djärva visioner och gemensam handlingskraft. Vi är övertygade om att den kan innebära positiva förändringar och ökad livskvalitet. Och den måste bäras av ett tydligt rättviseperspektiv.

Ett förändrat klimat har i längden enbart förlorare. De som drabbas först är de som har minst kapacitet att klara av följderna av ett förändrat klimat. Klimatförändringen är i högsta grad en etisk fråga.

Här är det sociala och etiska ”kapital” som finns i världens religiösa traditioner en omistlig tillgång. Här finns en kulturell integritet, ett andligt djup och en moralisk kraft, som måste tas tillvara.

Sverige kan bli ett föregångsland som visar att en värld i harmoni med de tillgängliga resurserna är möjlig att förena med bibehållen ekonomisk välfärd. Ambitionen om en snabb klimatomställning måste genomsyra politiken.

Vi efterlyser ett tydligare ledarskap, inte bara i politiken. I företag och på skolor, i föreningar och familjer, i kyrkor och församlingar behövs människor som formulerar visioner och vågar ta initiativ. I Svenska kyrkan måste vi fortsätta att se över vår egen klimatpåverkan och lyfta arbetet till ny höjd.

Kristen livshållning innebär att tala om och leva ut en tro som frigör hopp och handlingskraft. De perspektiven hjälper oss att tänka och agera på längre sikt än vad kvartalsrapporter och mandatperioder ger utrymme för – att lyssna in skapelsens rytm.

Klimatkrisen ger oss tillfälle att förändra till det bättre. Det kan vara tillfället att inleda ett uppbrott från ohållbara livs- och konsumtionsmönster. Det behövs motkrafter mot frestelsen att bedöma människor enbart utifrån vad de presterar och konsumerar.

Tillsammans med trossamfund, organisationer och politiska ledare i alla länder vill vi verka för att kraftfulla och bindande klimatavtal träffas. De närmaste åren är avgörande för mänsklighetens möjlighet att hejda de allvarligaste följderna av klimatförändringarna.