Svar på "Kraftsamling i Linköping för att nå klimatmålen", 16/3.
Som ett av de länder som undertecknade Parisavtalet 2015 har Sverige som land ställt sig bakom att arbeta för att den globala uppvärmningen helst inte överstiger 1,5 grader. Linköpings kommun slog dessutom redan 2012 fast målet att uppnå så kallad koldioxidneutralitet till 2025.
Utan tvekan finns ett stort engagemang från många Linköpingsbor och företrädare för politiken i Linköpings kommun för att dessa klimatmål skall uppnås. Vikten av att tillräckligt mycket genomförs förenar många och kan inte nog understrykas.
Grundläggande för framgång i kommunens klimatarbete är att åtgärder utvärderas och regelbundet görs tydliga för alla i Linköpings kommun. Information och kunskap föder engagemang. Detta i sin tur är viktigt för att den omställning som behöver göras möts av förståelse och stöd från de som lever i vår kommun.
På nationell nivå granskas Sveriges klimatplan av det Klimatpolitiska rådet. De utvärderar vad som görs, kritiserar det som inte är bra och föreslår förbättringar. Nyligen har de kritiserat regeringen då de menar att klimatplanen inte innehåller beräkningar av hur mycket utsläppen kommer att minska till följd av de olika åtgärder som görs. Rådet menar också att delar av planen inte är tillräckligt konkreta och inte preciserade i tid.
I Östgöta Correspondenten skriver det klimatansvariga kommunalrådet Muharrem Demirok (C) om allt som görs eller är tänkt att göras för att nå målet om koldioxidneutralitet 2025. Det starka ordet ”kraftsamling” används för att understryka hur viktigt det är att ställa om för klimatet. Vi instämmer helt i hur viktigt det är.
Med ett så stort engagemang som finns hos många i Linköping blir också behovet av information och återkoppling för alla mycket viktigt. Vi vill verkligen förvissa oss om att kommunens kraftsamling leder till koldioxidneutralitet 2025. Precis det som Klimatpolitiska rådet kräver av regeringen vill vi att Linköpings kommun också gör. Hur ser tidsplanen ut? Vilka är de konkreta åtgärder som kommer att genomföras? Hur mycket kommer utsläppen att minska när dessa genomförs? Hur kommer kommunen att redovisa mål, delmål och hur utvärderas om målen nås?
För att understryka behovet av detta har vi lämnat in ett Linköpingsförslag till kommunens politiker som går att ge sitt stöd till på kommunens hemsida. Vi vill att det blir tydligare för allmänheten vad som görs för att nå målen från Paris 2015 och målet om koldioxidneutralitet 2025.
Vi vill också att Linköpings kommun utvecklar klimatarbetet så att kommunen regelbundet och på ett sätt som når ut brett redovisar resultaten av klimatarbetet.
Mats Linde
Jenny Carlenius
Daniel Widén
Emil Carlenius
Simon Karlsson
Ia Aanstoot
Hans Holmgren
Jacob Roll
Eric Svensson
Nillan Bergman
Arvid Lundberg
Ludwig Hedén