Klimatfrågan måste komma högst upp på agendan

Nyligen rapporterade SVT att Sveriges studenter ser klimatfrågan som den viktigaste inför valet i höst. Det är föga förvånande.

Miljöpartiet är läskigt nog riksdagens enda parti som faktiskt har en plan med över 200 förslag för hur Sverige ska klara sitt åtagande i Parisavtalet, skriver debattörerna.

Miljöpartiet är läskigt nog riksdagens enda parti som faktiskt har en plan med över 200 förslag för hur Sverige ska klara sitt åtagande i Parisavtalet, skriver debattörerna.

Foto: Michael Sohn

Debatt2022-06-03 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Studenter är uppdaterade med den senaste forskningen och vi ser med egna ögon hur framtiden rycks ifrån oss och för kommande generationer, runt om i världen. Linköpings studenter är inget undantag. Vi vill slå ett slag för att vi studenter, som väljargrupp, måste bli mer högljudda om vårt krav om en beboelig framtid för oss och våra barn. 

Den senaste IPCC-rapporten konstaterar att de globala utsläppen måste börja minska innan år 2025 för att Parisavtalets mål ska kunna uppnås. Under förra året ökade i stället utsläppen med rekordhöga sex procent. Det är en skrämmande utveckling.

Sverige gör inte i närheten av vad som kan anses tillräckligt i ljuset av Parisavtalet. Utsläppen inom Sverige minskar med ungefär två procent per år, med undantag för rekordet nio procent under pandemiåret 2020. I år behöver minskningen bli 20 procent för att Sverige ska ha en chans att klara sina internationella åtaganden. Det är inget annat än en dröm med dagens politik.

Vi hade önskat att Miljöpartiet fått tuffare sakpolitiska mothugg i klimatdebatten. Att partierna kämpade för att ha den vassaste klimatpolitiken. Men icke. Högerns enda mantra är att bygga dyr kärnkraft – som tar 15–20 år. Sossarna delar ut tusenlappar till bilägare och subventionerar regionala flygplatser. Vänsterpartiet går samman med Sverigedemokraterna och ökar utsläppen från biltrafiken. Kvar står vi miljöpartister – utan en värdig klimatpolitisk motståndare.

Sju av åtta partier har alla fullständigt gett upp kampen om att konkurrera med MP om vem som har vassast klimatpolitik. Samtliga andra partier röstar för att göra det billigare för bilägare att släppa ut mer växthusgaser, också för SUV-ägare i innerstan. Vissa vill gå så långt som att helt slopa reduktionsplikten, vilket kommer öka andelen olja i bensinen. Olja som fortfarande till viss del är rysk, och som finansierar Putins vidriga krig i Ukraina.

Svensk klimatpolitik har helt spårat ur – med undantag för ett parti som håller kursen. Miljöpartiet och Sveriges studenter delar något fundamentalt tillsammans: vi prioriterar klimatet i valet.

Vår generation har vuxit upp i eran av tomma löften. Nästan alla partier lovar att prioritera klimatkrisen, men när det kommer till kritan är det bara Miljöpartiet de gröna som lever upp till sitt ord. För MP:s löften har inte varit tomma. Både Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden utser oss gröna till det klart bästa klimatpartiet i riksdagen. Vi borde glädja oss åt det fina betyget, men allt vi känner är ilska och sorg. Varför står inte den breda politiken upp för oss studenter?

Både i regering och riksdag är det vi som driver på för snabba utsläppsminskningar. Miljöpartiet är läskigt nog riksdagens enda parti som faktiskt har en plan med över 200 förslag för hur Sverige ska klara sitt åtagande i Parisavtalet. Och lyssna på detta: den är i linje med forskningen.

Gröna Studenter kommer att kämpa hela valrörelsen för att få klimatfrågan högst upp på agendan.