Klimatet kan inte vänta

Klimatförändringarna har redan nu svåra konsekvenser i Sverige och runt om i världen.

MP vill investera i mer förnyelse energi som solenergi.

MP vill investera i mer förnyelse energi som solenergi.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2022-08-03 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De senaste åren har vi haft värmerekord efter värmerekord runt om i landet. Torka och även översvämningar som vi aldrig har sett i samma omfattning tidigare. Samma bild fast med än värre konsekvenser har vi sett runt om i världen. 

Fridays for future utmanar partierna i Linköping att berätta vad de vill göra för att stoppa klimatförändringarna. Miljöpartiet de gröna vill att vi ska följa de åtaganden Sverige har gjort enligt Paris-avtalet. Det betyder att vi ska minska våra utsläpp med 15 procent per år fram till 2035. 

Det vi i kommunen och via våra bolag ska göra, enligt oss i Miljöpartiet: 

– Investera i förnyelsebar elproduktion: sol, vind, biogas och vätgas. Jobba för smart och flexibel energianvändning för att underlätta elektrifieringen i alla delar av samhället som idag använder fossil energi. 

– Vid byggnation ska vi minimera användningen av byggmaterial som ger koldioxidutsläpp. Framförallt ska användningen av betong minimeras och husen ska byggas av trä, som ger positiva effekter för klimatet. 

– Vi ska sluta bränna plast gjord på fossil olja. Tekniska verkens sopförbränning är idag en av Sveriges stora utsläppare av koldioxid från fossil olja på grund av plasten i soporna. Eldningen av sådan plast måste upphöra till 2035. 

– Transporterna ska ställas om. Det betyder färre bilresor varje dag. Flera färdas med kollektivtrafik, cykel eller promenerar. Det underlättar vi genom en bättre kollektivtrafik och bättre cykelvägar och gångbanor. 

Vi skulle kunna fylla på med flera punkter som vi vill genomföra. Sedan industrialismens genombrott har vi byggt samhället på billig fossil energi, framförallt kol och olja. Det har gjort oss beroende av produktion och ständiga leveranser från fjärran länder. Klimatförändringarna, men också pandemin och nu Rysslands krig mot Ukraina visar hur känsligt det här systemet är.

Klimatförändringarna är tyvärr här. De senaste åren har inneburit rekordhöga medeltemperaturer. Värmeböljor och översvämningar kommer att vara återkommande problem i Sverige. Därför måste vi också klimatanpassa Linköping. Äldreboenden måste få solskydd och förses med kylning så att människor inte dör i förtid på grund av värmen. Även förskolor måste ha en dräglig temperatur och gårdar med skugga så att barnen kan vara ute skyddade från en stekande sol. Staden behöver mer grönska för att dämpa temperaturen heta dagar, en stad med mycket grönska är en svalare stad en en stenstad med lite växtlighet. 

Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt. Vi i Miljöpartiet har många förslag på vad vi kan göra för att Linköping ska bli klimatneutralt till senast 2035. Det är sent. Men det är inte för sent om vi agerar nu och inte bara pratar om det.