”Det bästa i livet går inte att köpa för pengar”, säger den som inte behöver oroa sig för att lönen ska räcka hela månaden. Och ”julen är ändå till för att umgås”, säger den som inte behöver vända på slantarna för att få dem att räcka till både julklappar och julmat.
I år går vi en extra snål julhelg till mötes. Många familjer är redan hårt pressade av höjda priser på mat och drivmedel, och att det utlovade elstödet är skjutet på framtiden. Samtidigt ökar osäkerheten på arbetsmarknaden.
I veckan presenterade LO en rapport om otrygga anställningar. Hela 593 000 människor i Sverige har någon form av visstidsanställning. Det betyder att tretton procent av alla på arbetsmarknaden inte vet om de har jobb om ett halvår, nästa månad eller kanske inte ens i morgon.
Det handlar om vikariat och säsongsanställningar, men också om avarter som sms-jobb och giggekonomi. Den som inte sover med mobilen vid sängen och är beredd att hoppa så fort den blir erbjuden några timmars jobb riskerar att falla ur systemet. Den som är sjuk när det ringer får kanske inte några fler samtal. En modern form av daglönare.
Som med all otrygghet är visstiden inte heller jämnt fördelad. De som redan har det tuffast på arbetsmarknaden drabbas värst. Var fjärde kvinna som jobbar i ett arbetaryrke har en visstidsanställning. I gruppen unga, 16–24 år, är det hälften.
”Men det är nya tider. Moderna kvinnor och unga människor ser inte på arbete som tidigare generationer gjort”, hör man ibland. Sällan är det dock just de visstidsanställda själva som säger det. Det är nämligen skillnad på frihetligt frilansande och ofrivillig osäkerhet.
Den som är det minsta snabb i huvudet kan räkna ut att siffrorna för vilka som jobbar mest visstid innebär att ytterst få kontorsarbetande män i övre medelåldern gör det. Just de är också generellt en relativt högavlönad grupp. Så ja, otrygga anställningar följer samma mönster som alla andra orättvisor. Klass, kön och ålder spelar roll – alltid.
När julen kommer får många av de som har otrygga anställningar och låg lön möjlighet att jobba extra. Semestervikariat, inhopp och extra timmar för att få december månad att gå ihop. Bra kanske någon tänker. Jo, visst. Men det betyder att det där med att ”julen är ändå till för att umgås” inte gäller för den som har en osäker anställning. Det är just när vi andra äter Jansson som hon får chans att jobba. Och det är inte en slump att det handlar om samma människor som inte har pengar att beta av barnens önskelista även om ”det bästa i livet går inte att köpa för pengar”.