Att lära sig simma, redan som barn, är för många en självklarhet och något som många föräldrar anser är viktigt. Det är dessutom ett obligatoriskt kunskapskrav för att få godkänt betyg i Idrott och hälsa i årskurs 6 och 9. Enligt Skolverket har simkunnigheten hos elever i årskurs 6 försämrats sedan 2014, och i dag vet vi att många barn inte uppnår målen på grund av att uppväxtvillkoren ser olika ut. Vi vet också att man inte har samma möjligheter om man kommer till Sverige i övre tonåren eller som vuxen. Efter flera års arbete med KFUM Bollihop i våra idrottssvaga områden, med målet att få fler tjejer och kvinnor att idrotta, kan vi konstatera att det finns ett stort behov och intresse av att lära sig att simma. Inte minst bland kvinnor.
En mamma i vår verksamhet beskrev att hon fick kolla på youtube för att lära sin dotter att simma och att hon aldrig trodde att hon själv skulle lära sig. I dag kan hon simma med sin dotter! Tack vare vårt samarbete med LASS har vi kunnat erbjuda simskola för tjejer de senaste somrarna. Sedan förra hösten har vi även erbjudit simskola för kvinnor och har under dessa tre terminer nått ut till 57 kvinnor som har fått vattenvana och lärt sig simma.
Deltagarna själva uppger att de fått ett generellt ökat självförtroende tack vare simskolan och att simundervisningen är uppskattad. Tyvärr har många i samband med simhallsbesök, oavsett på fritid eller i samband med simkolan, behövt uppleva kränkande rasistiska kommentarer. Det rör sig om många, inte bara enstaka, personer som tar sig rätten att uttrycka sig nedvärderande och diskriminerande. Företeelsen är så utbredd att ledare från vår verksamhet behöver sitta med i omklädningsrummet för att övervaka. Kvinnorna blir ifrågasatta för att inte ha duschat innan badet och betalat för sig trots att de har gjort det, att de pratar annat språk än svenska och att de inte förtjänar att vara i Sverige. De blir kallade för smutsiga på grund av vad de har på sig för badkläder och utskällda för att de “blöter ner” i omklädningsrummet.
Alla människor förtjänar att bli behandlade med respekt, oavsett bakgrund och utseende. Vi vill bidra till att fler personer blir simkunniga, att minska risken för drunkningsolyckor och att fler kvinnor går och badar med sina barn och får en mer fysiskt aktiv fritid. Vi vill lyfta fram den sociala gemenskap som skapas och den utveckling som kvinnorna gör både i och utanför bassängen. Vi har haft deltagare som nu arbetar som siminstruktörer och vår verksamhet har bidragit till att kvinnor som tidigare aldrig hade varit i simhallen, nu får tillgång till denna plats, som ska vara till för alla. Tänk om vi började fokusera på det i stället?
Efterfrågan på flera simskolegrupper är mycket stor och för att fortsätta krävs bland annat fler bassängtider och att vi är fler som satsar på att öka simkunnigheten bland barn, ungdomar och vuxna. Att kunna simma är en livsviktig trygghet och vi behöver satsa på att människor från alla delar i samhället får ta del av den. Genom att sänka trösklarna in till idrotten kan vi ge barn, unga samt deras föräldrar bättre förutsättningar att vara mer aktiva. Vi vill fortsätta att bidra till ett mer jämlikt samhälle och därmed en förbättrad folkhälsa, vilket vi hoppas att den nya simhallen också kan bidra till!