KD vill minska barngrupperna i våra kommuner

Att storleken på våra barngrupper i förskolan hänger ihop med barnens välmående och psykiska utveckling är ingen hemlighet, skriver Liselotte Fager (KD) och Lars Roxå (KD).

BUP (barn- och ungdomspsykiatrin) samt mindre barngrupper i förskolan är exempel på två områden där det blir tydligt att Kristdemokraterna politik får genomslag, skriver Liselotte Fager (KD) och Lars Roxå (KD).

BUP (barn- och ungdomspsykiatrin) samt mindre barngrupper i förskolan är exempel på två områden där det blir tydligt att Kristdemokraterna politik får genomslag, skriver Liselotte Fager (KD) och Lars Roxå (KD).

Foto: Fredrik Topplund/Örjan Karlsson

Debatt2024-10-14 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För några veckor sedan presenterade regeringen sin budget. På flera områden kan vi se att Kristdemokraternas engagemang för familjen och utsatta grupper i samhället fått gehör i budgeten. BUP (barn- och ungdomspsykiatrin) samt mindre barngrupper i förskolan är exempel på två områden där det blir tydligt att Kristdemokraterna politik får genomslag. 

Psykisk ohälsa är en av vår tids stora hälsoutmaningar och har blivit en prioriterad fråga även i vår kommun. Allt fler upplever stress, ångest och sömnsvårigheter och många av dessa personer diagnostiseras med psykiatrisk symptom och får antidepressiva medel. En problematisk utveckling som måste tas på stort allvar.

Långa köer till BUP har länge varit ett problem, detta leder till att problemen hinner att försämras innan insatser kan sättas in för våra unga. Regeringens satsning på 1 miljard kronor under de närmaste tre åren kommer att gå till att korta köerna. En stor satsning görs även för att stärka det suicidpreventiva arbetet. Sammanfattningsvis kan man säga att kristdemokraterna i regeringen verkar för att det akuta psykiatriska omhändertagandet ska förbättras och det suicid förebyggande arbetet ska utvecklas.

Att storleken på våra barngrupper i förskolan hänger ihop med barnens välmående och psykiska utveckling är ingen hemlighet. Vi kristdemokrater har länge förespråkat mindre barngrupper, med en maxgräns på 12 barn, för att skapa trygghet och anknytning för vår minsta barn. Mer än hälften av landets kommuner ligger över den gränsen och de rekommendationer som Skolverket föreslår. Regeringen tillskjuter nu medel för att minska barngrupperna i våra kommuner. Dessa medel ska också användas för att anställa förskolelärare och annan personal som arbetar inom barngrupper i förskolan samt kompetensutveckling för personal. Kristdemokraterna i Linköping tar som en punkt i sitt budgetalternativ för 2025 upp frågan med minskade barngrupper i förskolan. Tyvärr avslogs vårt budgetförslag av S+M styret.

Kristdemokraternas politik har alltid haft ett stort fokus på familjen och samhällets mest utsatta. Visst är de skattesänkningar som regeringens budget innehåller viktiga och något som Kristdemokraterna står bakom. Även lokalt i vår kommun vill vi sänka skatten och vi är övertygade om att detta inte hindrar att vi värnar den sociala omsorgen och de mest utsatta i vårt samhälle. Familjepolitiken är djupt förankrad i Kristdemokraternas DNA och dessa frågor kommer vi att fortsätta driva såväl på lokal nivå i vår kommun som nationellt. Regeringens budget visar att det spelar roll vem som styr landet och att det även gynnar vår kommun och Linköpingsborna.