KD-politiker: Man snor inte en plats för sin egen agenda

Därför är det riktigt illa när någon som förvaltar en plats vägrar att lämna den trots att man lämnar partiet. Det är en form av demokratisk nedmontering som jag får kalla kårar av, skriver Liselotte Andersson, KD.

Det är ren och skär egoism, och de individerna som sällar sig till den skaran som snor platser borde inte få en uns mer makt i framtiden, skriver Liselotte Andersson (KD).

Det är ren och skär egoism, och de individerna som sällar sig till den skaran som snor platser borde inte få en uns mer makt i framtiden, skriver Liselotte Andersson (KD).

Foto: Jessica Gow/TT

Debatt2024-04-19 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln "Hel partigrupp byter parti – KD går till Folklistan" (18/4):

Jag är medlem i KD. Jag är aktiv i KD och jag är förtroendevald genom KD.

Jag blev inte personvalskryssad in utan fick mitt uppdrag genom ett förtroende från ett parti som väljare valde att lägga sin röst på, med avsikten att man som väljare har samma vision och värderingar som partiet har. Det är vad det innebär att ha ett förtroendeuppdrag. Väljarna, genom partiet, ger mig ett förtroende att föra deras talan vidare. Att förvalta den rösten man har fått låna. Partiet har gett mig förtroendet att driva politiken framåt i den riktning vi gemensamt valt. 

Det gör jag med stor respekt för vad som är mina åsikter och partiets linje. Oftast är de samma sak, eftersom jag har valt det här partiet för att jag ligger närmast partiets ideologi. Men inte alltid.

För mig säger KD:s ideologi att vi ska ta hand om oss själv, varandra, vår planet och vårt världssamhälle på bästa sätt för kommande generationer. Att vi alla har ett ansvar att inte leva på någon annans bekostnad, eller lägga våra börder på någon annan att bära. Man står upp för det mänskliga och det solidariska sättet att bygga ett samhälle tillsammans. 

Ideologin säger mig att man som medborgare ska ha så stor frihet som möjligt. Som enskild individ kunna ta egna beslut som påverkar din egen vardag. Att beslutsfattandet ska ligga så nära de som beslutet berör som möjligt. Att skyddsnäten som familj, vänner, skola, myndigheter och civilsamhälle runt en individ är viktiga, ingen ska behöva stå ensam. 

Allt ovan med en borgerlig inriktning på den ekonomiska politiken. 

För mig är ideologin klockren. Så som jag tolkar och tar mig an den, driver jag mina politiska förslag. Förslag som jag får gehör för, på alla nivåer i partiet. Detta är varför jag har valt KD. Det är också därför jag röstar på KD. Ger dem min röst att förvalta även om jag personligen inte skulle ha något uppdrag. 

Därför är det riktigt illa när någon som förvaltar en plats vägrar att lämna den trots att man lämnar partiet. Det är en form av demokratisk nedmontering som jag får kalla kårar av. 

Om du inte längre vill vara med i ett parti, eller inte längre står bakom partiets linje, och du inte får gehör för att påverka partiriktningen åt det håller du personligen vill, så lämnar man partiet och platsen som partier förvaltar. Man snor den inte för sin egen agenda.

Man får utifrån de demokratiska principerna vilken sekund som helst starta ett eget parti, skaffa sig väljare, ta sin plats om man blir vald. Men att sno till sig platser i parlament och kommunfullmäktige är absolut ett helt odemokratiskt påhitt och det stör mig något så innerligt. 

För de här platserna har massor med medlemmar varit med och kämpat sig till genom åtskilliga timmar av kampanjande, samtal med väljare och tid borta från familjer. Ett engagemang som inte ger en enda krona betalt. Man gör det för att man tror på politiken. Med förhoppningen om att KD:s politik ska bedrivas i så stor skala som möjligt.

För mig är agerandet inte bättre än det vi ser i diktaturer, korrumperade länder som anammar olika nivåer av valfusk, och definitivt inte ett beteende som är att vilja folkets bästa. Det är ren och skär egoism, och de individerna som sällar sig till den skaran som snor platser borde inte få en uns mer makt i framtiden enligt mig. För den typen av agerande och den typen av samhälle det bygger skrämmer mig, och än mer bevisar att de här människorna inte alls driver den ideologi som jag pratar om ovan, och kanske aldrig har gjort.