KD och C:s löften visade sig bara vara tomma ord

Oppositionen hade kunnat tvinga fram ett bevarande av de öppna verksamheterna, skriver debattören.

KD och C tog ett beslut som innebär at de öppna verksamheterna tvingas läggas ner, skriver debattören.

KD och C tog ett beslut som innebär at de öppna verksamheterna tvingas läggas ner, skriver debattören.

Foto: Dennis Petersson

Debatt2024-06-27 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För knappt tre månader sedan samlades stora delar av oppositionen på trappan till stadshusets entré för att samtala med besökare och personal från Lotsen. Representanter från både KD och C fanns på plats för att också ta emot den namninsamling som protesterade mot kommunens förslag att lägga ner dessa välfungerande och inarbetade verksamheter.

Under kommunfullmäktiges sammanträde i juni, när det skulle röstas om de öppna verksamheternas framtid (Lotsen, Reactiva samt Villa Ådala) hade alla oppositionspartier chansen att på riktigt göra skillnad. Oppositionen är tillsammans större än minoritetssyret och

skulle ha kunnat tvinga fram ett bevarande av verksamheterna. LL, MP, L, V och SD valde därför att göra det vi lovat när vi stod på trappan, det vill säga fortsatt visa vårt stöd för de mest utsatta i samhället, och röstade för att bevara verksamheterna. KD och C tog ett annat beslut, ett beslut som innebär att verksamheterna tvingas lägga ner. De löften som avgavs från KD och C utanför stadshuset i mars visade sig sorgligt nog bara vara tomma ord. 

Att Centerpartiet fortsätter dansa efter styrets pipa är föga förvånande, möjligheten att bli ett samarbetsparti efter valet 2026 väger uppenbarligen tyngre än att stå vid sitt ord; det har C visat konsekvent igenom den här mandatperioden.

 KD:s agerande är naturligtvis också anmärkningsvärt. Av vilken anledning partiet har ändrat sin ståndpunkt i frågan vet vi inte, det hade varit klädsamt med en förklaring, inte i första hand gentemot övriga oppositionspartier, utan till de hundratals personer som nu tvingas leva i ovisshet. 

Givetvis har alla rätt till att ändra sin åsikt och komma med nya perspektiv. Men att se en annan människa i ögonen, ingjuta hopp och avge löften, för att sedan göra något helt annat än det man står och lovar kan inte ses som något annat än ett stort svek.