Kampen går vidare

Domen mot Jean-Claude Arnault är en klar seger för metoorörelsen, skriver Tina Olby, ordförande Motala kvinnojour.

Metoorörelsen får inte förblekna eller förminskas, skriver Tina Olby, Motala kvinnojour.

Metoorörelsen får inte förblekna eller förminskas, skriver Tina Olby, Motala kvinnojour.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatt2018-10-09 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Metoo-upproret satte inga större avtryck i valrörelsen med några få undantag. Debatten har handlat om inskränkt aborträtt, genusflum i förskolan, försämring av föräldraförsäkringen och sambeskattning. Det är den första valrörelsen som presenterar förslag på begränsning av tidigare vunna segrar inom jämställdhetsområdet. Detta sker knappt ett år efter metoo-upproret, häpnadsväckande!

Media fokuserar på enskilda kända profiler och grottar in sig på individnivå i stället för att lyfta förövarnas handlingsfrihet understött av strukturer i ett dolt och kvinnofientliga regelverk.

Det finns dock glädjeämnen i mörkret som klart och tydligt visar på metoo-upprorets betydelse.

Den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault dömdes den 1 oktober till två års fängelse för våldtäkt. Domen är en klar segare för metoorörelsen, jämställdheten och kvinnor som utsatts för övergrepp, kvinnor som inte vågat berätta, inte vågat polisanmäla och kvinnor som inte blivit trodda när de berättat.

Domen är också en stark upprättelse för den kvinna som våldtogs av Jean-Claude Arnault och som fick mod att polisanmäla på grund av och tack vare den starka metoorörelse som drog fram som en stormvind med början förra hösten.

Tusentals kvinnor över hela världen har trätt fram och berättat sina historier om utsatthet och övergrepp.

Tystnadskulturen kring sexuella övergrepp är bruten och kvinnor är inte längre tysta. Naturligtvis har denna styrka medfört att fler kvinnor polisanmäler förövaren och att känslan av skam och skuld samt rädslan för att inte bli trodd övervinns. Kvinnor som nekats få sin historia prövad i rätten kan också uppleva att det även handlar om dem. Då domen är en direkt följd och effekt av metoo visar att metoo har bärighet för dem som är osäkra och tvivlar på att övergreppen kan prövas av juridiken.

Den 25 november förra året lyfte Motala Kvinnojour händelser runt metoo med ett välbesökt möte på Stora torget i Motala. Kvinnojouren kommer även i år att mötas runt detta tema samt hedra dödade kvinnor då dödade kvinnor är det yttersta bekräftelsen på mäns våld mot kvinnor.

Metoo får inte förblekna eller förminskas utan måste ständigt leva och utvecklas. Kvinnojouren har en stark roll och betydelse i kampen mot mäns våld mot kvinnor där metoo utgör en naturlig integrerad del av verksamheten då Kvinnojouren dagligen möter och stöttar utsatta kvinnor.

Tina Olby

ordförande Motala Kvinnojour