Jobblycka viktig

Stressad på jobbet?
Helt avgörande är att göra jobblycka till ledstjärnan i arbetet.

Stressad på jobbet? Helt avgörande är att göra jobblycka till ledstjärnan i arbetet.

Foto: Kallestad, Gorm

Debatt2017-01-16 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många ser framemot att börja jobba efter helgerna, men för andra väntar en stressig tillvaro. Var tredje tjänsteman i Östergötland anser att jobbet kräver så mycket energi att det påverkar det övriga livet negativt. Var femte upplever en av de tydligaste signalerna på stress – svårt att sova på grund av tankar på jobbet. Målet måste vara att människor ska må bra på och av jobbet om stressen ska kunna minska.

Trots åratal av insatser, bara under det senaste året har en rad politiska initiativ tagits, för att minska den negativa stressen är den ett problem arbetslivet. Detta bekräftas i Juseks stressbarometer, där 2 000 akademiker/tjänstemän ingår. Resultaten visar att skillnaderna mellan olika delar av landet är stora. Östergötland tillhör en del av landet där stressen är relativt låg. Trots det upplever tre av tio i hög utsträckning negativ stress i sitt arbete. Var tredje anser att jobbet kräver så mycket energi att det påverkar det övriga livet negativt.

Även om resultaten för Östergötland när det gäller de flesta frågor kopplat till stress ligger i linje med hur det ser ut totalt i landet finns resultat där länet hamnar sämre än genomsnittet. En sådan fråga är om man hinner med det som ska göras under ordinarie arbetstid. Var tredje i Östergötland svarar att de inte hinner med arbetsuppgifterna, motsvarande siffra för riket är 29 procent.

I många fall leder stressen till ohälsa, vilket både innebär lidande för individen och gör stress till en samhällsutmaning. Stress gör också att organisationer fungerar och presterar sämre. Studien visar att många av de faktorer som förklarar den negativa stressen samtidigt kan påverka arbetsgivares möjlighet att rekrytera rätt kompetens eller bedriva en effektiv verksamhet. Det handlar om faktorer som att ha inflytande i arbetet, ledning och styrning samt ett bra stöd från närmaste chef.

Hos Jusek tre åtgärder för att komma åt stressen:

1. Satsa på ledarskap och styrning. Det kan handla om att skapa möjligheter till återhämtning efter mycket jobb eller utrymme för kontakt med närmaste chef. Samtidigt är första linjens chefer ofta de som är mest stressade, vilket innebär att det är viktigt att chefer måste få möjlighet att vara just chefer.

2. Anpassa åtgärder till olika individer. Olika människor blir stressade av olika saker. Ett exempel är tillgänglighet utanför arbetstid. Därför behövs överenskommelser med enskilda medarbetare, snarare än regler som ska passa alla.

3. Satsa på att öka jobblyckan. Frånvaro av stress är inte samma sak som att må bra på jobbet, målet måste istället vara att det ska öka välbefinnandet. Förutom en höjd livskvalitet visar forskning att det bidrar till effektivare organisationer.

När nu 2017 inleds vill vi uppmana arbetsgivarna i Östergötland att sätta fokus på att minska jobbstressen. Helt avgörande för en framtid med mindre negativ stress på jobbet är dock att göra jobblycka till ledstjärnan i arbetet för en god arbetsmiljö. Eftersom både medarbetare och arbetsgivare vinner på ett ökat välbefinnande finns all anledning att sätta igång redan idag.

Läs mer om