Intensifiera arbetet – skicka Gripen till Ukraina

Nyligen besökte vår partiledare Magdalena Andersson (S) Saab, där hon upprepade vikten av att skicka Jas Gripen till Ukraina. Regeringen är inne på samma linje, men arbetet går för långsamt, skriver Kristina Edlund (S), Olle Vikmång (S), och Johan Andersson (S).

Jas Gripen är ett flexibelt stridsflygplan som är smidigt att underhålla. Därutöver är det kraftfullt. Med hög precision, flexibilitet och slagkraft kan det verka mot mål på marken, i luften eller över havet, skriver Kristina Edlund (S), Olle Vikmång (S), och Johan Andersson (S).

Jas Gripen är ett flexibelt stridsflygplan som är smidigt att underhålla. Därutöver är det kraftfullt. Med hög precision, flexibilitet och slagkraft kan det verka mot mål på marken, i luften eller över havet, skriver Kristina Edlund (S), Olle Vikmång (S), och Johan Andersson (S).

Foto: Jonas Ekströmer/TT/Ellen Aguirre

Debatt2024-04-20 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi lever i en tid med ökade internationella konflikter och spänningar, där det är viktigt att vi kan agera snabbt. Det är mycket oroligt i Mellanöstern, men den konflikt som ligger närmast Sverige är Rysslands folkrättsvidriga invasion av Ukraina.

Drygt ett hundra mil bort från oss fågelvägen pågår invasionen dag som natt. Det är närmare än man kanske tror. Skulle vi i stället mäta samma sträcka norrut i vårt eget land, hamnar vi i höjd med Kiruna. Längre bort än så är inte kriget. 

Nyligen besökte vår partiledare Magdalena Andersson (S) Saab, där hon upprepade vikten av att skicka Jas Gripen till Ukraina för att stödja landet i dess kamp mot Ryssland. Regeringen är inne på samma linje, vilket är en styrka för Sverige, men arbetet behöver intensifieras. Det går helt enkelt för långsamt. 

Genom att skicka stridsflygplan till Ukraina skulle vi stärka landets försvarskapacitet. Det är ett tydligt budskap till Kreml om att vi inte tolererar aggression och att vi är beredda att försvara våra demokratiska värderingar. Möjligheten till kontroll i luften är avgörande för förhållandena på slagfältet.


Saab är ett av Sveriges mest kända och största företag inom högteknologi och försvarsindustri. Saab är även en betydande aktör för forskning och utveckling. Kan Östergötland hjälpa andra, tack vare den världsledande kompetens som finns här, skulle det vara betydelsefullt. Försvarsministern pekar på hur komplicerad situationen är, men att krig är komplext innebär inte att man kan lägga hur många månader som helst på att utreda. Kriget pågår med full styrka och vi behöver agera. 

Jas Gripen är ett flexibelt stridsflygplan som är smidigt att underhålla. Därutöver är det kraftfullt. Med hög precision, flexibilitet och slagkraft kan det verka mot mål på marken, i luften eller över havet. Jas Gripen kan på så vis hjälpa Ukraina att återta ockuperat ukrainskt territorium.

Att stötta Ukraina är inte bara en fråga om att bevara landets självständighet, utan handlar också om att försvara det internationella regelverket och principen om suveränitet. Om vi inte agerar nu riskerar vi att se en eskalering av konflikten där Ryssland angriper fler länder. 

Låt oss därför intensifiera arbetet med att skicka stridsflygplan till Ukraina. Vi är väl medvetna om att det inte görs i en handvändning, men med tanke på de demokratiska och säkerhetsmässiga värden som står på spel borde det gå att skynda på processen. I grunden handlar det om att säkerställa en demokratisk utveckling i världen – för oss – och för kommande generationer.