Inte klart var idrottsgymnasiet kommer att placeras

Det har väl inte undgått någon att vi liberaler vill satsa på idrotten.

Debatt2022-02-18 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren ”Satsa på idrotten och gör det ordentligt” (27/1):

Inom Alliansen har vi varit tydliga med att vi vill bygga ett idrottsgymnasium på Stångebro, ett idrottsgymnasium med både högskoleförberedande- och yrkesprogram. Vi ser idrotten som en integrerande faktor där elever med olika bakgrund och från olika miljöer kan mötas. Ett idrottsgymnasium skulle bidra till att minska segregationen inom Linköpings gymnasieskolor. Dessutom skulle ett idrottsgymnasium möta elevernas önskemål om att kunna kombinera utbildning med utökat idrottsutövande enligt genomförd enkät med elever i åk 9. Det skulle därmed ge förutsättningar att öka ungdomars fysiska aktivitet och inverka positivt på skolprestationer. Det skulle också bredda utbudet av utbildningar och göra det mer samständigt med de idrottsprofiler som i dag erbjuds inom grundskolan.  

Bildningsnämnden har gett förvaltningen i uppdrag att påbörja utvecklingen av ett idrottsgymnasium utifrån förutsättningar i tidigare redovisad rapport. Där framkommer det bland annat att ett idrottsgymnasium bör koncentreras till en skola och vara en egen skolenhet, lokaliseras strategiskt utifrån idrottens behov av lokaler och ha en bred ingång med valbara nivåer av idrottsutövande. Var idrottsgymnasiet kommer att placeras är ännu inte klart. 

En fördel är om skolan fysiskt är lokaliserad i närheten av de lokaler som används för specialidrottsundervisning. I utredningen Skola 2035 gällande lokalisering av gymnasieskolor i Linköpings tätort finns ett förslag på placering av gymnasieskola på Stångebro/Kallestad vilket skulle vara en utmärkt placering för ett idrottsgymnasium. Tyvärr har byggandet av Ostlänken blivit mycket försenat vilket har fördröjt många planer på byggnation så även omlokalisering av Anders Ljungstedts gymnasium och byggnation av ett idrottsgymnasium. Vid en eventuell start läsåret 2023 kan ett idrottsgymnasium inrättas som en separat skolenhet med eget namn och antagning men att skolan administrativt sorterar under någon av kommunens befintliga gymnasieskolor. På så sätt möter vi upp elevernas önskemål om möjlighet att kombinera utbildning med utökat idrottsutövande betydligt tidigare än om vi skulle invänta byggnation av ett idrottsgymnasium. 

Snart tar vi även första spadtaget till den efterlängtade multihallen på Stångebro som kommer att ge bättre förutsättningar för Linköping som idrottsstad.