Ingen fÄr lÀmnas efter nÀr tekniken utvecklas

Fungerande betaltjÀnster Àr en grundlÀggande rÀttighet som ska möjliggöras för hela befolkningen, skriver debattören.

En ökad kontanthantering bidrar Àven till bÀttre beredskap och minskar sÄrbarheten i det svenska samhÀllet vid exempelvis IT-attacker, skriver debattören.

En ökad kontanthantering bidrar Àven till bÀttre beredskap och minskar sÄrbarheten i det svenska samhÀllet vid exempelvis IT-attacker, skriver debattören.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2022-09-17 06:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Svar pÄ "Ytterligare ett svek mot alla kontantbetalare" (15/9):

Vi gĂ„r i dag mot ett alltmer kontantfritt samhĂ€lle. Det ska finnas tillgĂ„ng till kontanter i hela landet. Den S-ledda regeringen la fram ett förslag – för att tillgĂ€ngliggöra betalningstjĂ€nster för alla medborgare, för att trygga Sveriges beredskap och minska sĂ„rbarheten i det svenska betalningssystemet.

I september förra Ă„ret var kontantmĂ€ngden i Sverige 62 miljarder kronor. Det kan lĂ„ta mycket, men motsvarar faktiskt endast 1,1 procent av bruttonationalprodukten (det samlade vĂ€rdet av alla varor och tjĂ€nster som producerades i Sverige) det Ă„ret. Det Ă€r den lĂ€gsta andelen kontanter bland alla jĂ€mförbara lĂ€nder. 

Utvecklingen drivs pÄ av flera faktorer men inte minst har bankerna ett stort ansvar. Antalet bankkontor med kontantservice mer Àn halverades mellan 2011 och 2016 och bankernas försÀljning av andra betalmetoder har prioriterats. AffÀrer slutar acceptera kontanter i allt högre utstrÀckning, och hÀlften av handlarna i en undersökning frÄn 2018 har uppgett att de kommer att sluta acceptera kontanter före Är 2025.

Utvecklingen mot ett kontantfritt samhĂ€lle bĂ€r med sig mĂ„nga fördelar i och med att elektroniska betalningar Ă€r mer effektiva Ă€n kontanter. Utöver detta minskar det risken för rĂ„n och skattefusk. 

Samtidigt finns det behov av att kunna anvĂ€nda kontanter. MĂ„nga vill fortsĂ€tta anvĂ€nda kontanter. I vissa grupper anvĂ€nds kontanter i högre utstrĂ€ckning Ă€n i den övriga befolkningen. En ökad kontanthantering bidrar Ă€ven till bĂ€ttre beredskap och minskar sĂ„rbarheten i det svenska samhĂ€llet vid exempelvis IT-attacker. Vi bör alltsĂ„ sĂ€kerstĂ€lla tillhandahĂ„llandet av kontanter. 

Bankerna mĂ„ste ta ett ansvar för att hela Sverige ska fĂ„ tillgĂ„ng till kontanter och möjliggöra betaltjĂ€nster för de grupper som stĂ„r utanför det digitala samhĂ€llet. Fungerande betaltjĂ€nster Ă€r en grundlĂ€ggande rĂ€ttighet som ska möjliggöras för hela befolkningen. 

Ingen fÄr lÀmnas efter nÀr tekniken med olika betalningslösningar utvecklas. VÄr utgÄngspunkt Àr att banker och nÀringsliv har huvudansvaret för detta. Men om storbankerna misslyckas med att tillhandahÄlla en sÄ grundlÀggande betaltjÀnst som kontanthantering, ÄterstÄr inte annat Àn att gÄ fram med lagstiftning.