Inför dagens omröstning: Nej till ny könsbyteslag

Det drar ihop sig till omröstning i riksdagen om könstillhörighetslagen – trots att halva regeringsunderlaget är starkt emot lagförslaget. Även om det skulle finnas en majoritet i riksdagen, saknar lagförändringen folkligt stöd. 57 procent är emot och bara 19 procent är för. Hur hamnade vi här, skriver debattörerna.

Beklagligt nog har Moderaterna och Liberalerna ändå valt att gå till riksdagen i syfte att baxa igenom lagen med stöd av den rödgröna oppositionen, skriver debattörerna.

Beklagligt nog har Moderaterna och Liberalerna ändå valt att gå till riksdagen i syfte att baxa igenom lagen med stöd av den rödgröna oppositionen, skriver debattörerna.

Foto: Anders Wiklund/TT

Debatt2024-04-17 09:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förklaringen ligger i att det i höstas hände något mycket ovanligt. Liberalerna och Moderaterna – med statsminister Ulf Kristersson i spetsen! – beslutade att gå i opposition mot sin egen regering. Förslaget till den nya könstillhörighetslagen innebär att det ska bli lättare att byta juridiskt kön för vuxna – men också för barn. Förslaget är att åldersgränsen sänks från 18 till 16 år. Det ska inte heller krävas en könsdysforidiagnos, det kan räcka med ett enkelt intyg från en psykolog eller läkare.

Detta säger vi kristdemokrater nej till. Vi vänder oss emot idén att juridiskt kön är något människor ska kunna byta fritt, och att det skulle kunna göras av minderåriga. Beklagligt nog har Moderaterna och Liberalerna ändå valt att gå till riksdagen i syfte att baxa igenom lagen med stöd av den rödgröna oppositionen.

Detta sker samtidigt som vi i Sverige har haft en ökning av främst unga flickor med könsdysfori på ungefär 2 300 procent de senaste tio åren. I denna grupp finns också en tydlig samsjuklighet med olika typer av psykiatriska tillstånd eller diagnoser, som autism, ångest och ätstörningar. Vi talar alltså om några av våra sköraste barn och unga.

Allt fler specialistläkare inom psykiatrin – exempelvis i SVT:s dokumentär ”Transkriget – tänk om ni har fel?” – varnar att ändringen av juridiskt kön för barn kan förstärka könsdysforin och innebära ett första steg mot hormonbehandling och oåterkalleligt ingrepp i könsorganen som följd.

Detta trots att det inte finns någon forskning som visar att barn med könsdysfori blir hjälpta av könskorrigerande behandling. Dessutom växer antalet som ångrar att de gjort könskorrigerande behandling. Mikael Landén, professor i psykiatri vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, kallar könsbyten av barn ”seklets största medicinska skandal.”

Kristdemokraterna anser också att kvinnor har rätt till säkerhet och integritet och att få könsseparation på toaletter, i omklädningsrum, vid idrottstävlingar och inte minst i kvinnofängelser. Och det är naivt att tro att förenklade juridiska könsbyten inte kommer missbrukas. Att enkelt kunna byta personnummer och namn är en ren present till brottslingar. Då försvinner de från polisens radar. Sedan kan de byta tillbaka och få ett helt nytt personnummer igen.

Nyligen gick professorn Agnes Wold tillsammans med representanter ifrån kvinnorörelsen, läkare och professorer inom psykiatri och barnmedicin ut i en debattartikel i Aftonbladet. De är kritiska till att den nya lagen inte kommer att kräva en läkarutredd könsdysforidiagnos för att en tonåring ska kunna ändra sitt juridiska kön, bara en enklare medicinsk utredning.

Följden kommer att bli att det även blir lättare att byta sitt fysiska kön eftersom samhället redan erkänt deras juridiska kön, skriver de. ”Samhället har då redan erkänt personens 'rätta kön' och även om läkare senare hittar mer troliga förklaringar till könsdysforin så är mandatet att bromsa processen kraftigt försvagad” skriver de.

Vi kristdemokrater kommer att rösta nej till liggande förslag till könstillhörighetslag. För oss är det absolut viktigaste att försiktighetsprincipen får råda när det gäller ny åldersgräns för juridiskt könsbyte.