Illegal invandring ska kraftfullt motverkas

Människor som inte har rätt att vistas i Sverige, ska omöjligen ges lika eller bättre förmåner i välfärden än svenska skattebetalare, menar debattörerna.

Asylsökande och illegala invandrare ges tandvård som inte kan vänta för endast 50 kronor, enligt debattörerna.

Asylsökande och illegala invandrare ges tandvård som inte kan vänta för endast 50 kronor, enligt debattörerna.

Foto: Tore Meek/TT

Debatt2020-11-26 07:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den ökända uppgörelse som den moderatledda regeringen Reinfeldt gjorde med Miljöpartiet ledde 2013 till att riksdagen, undantaget Sverigedemokraterna, beslutade om att landstingen (numera regioner) gavs möjlighet att erbjuda vård till illegala invandrare i Sverige. Vård som i praktiken ofta gavs på bättre villkor än den som skattebetalande personer med rätt att vistas i landet erbjöds. 

Asylsökande och illegala invandrare ges sedan dess exempelvis även tandvård som inte kan vänta för endast 50 kronor, något som svenska skattebetalare ofta får betala mycket stora summor för om de ens vågar sig iväg till tandvården. Vi menar att ingen ska nekas akut vård och därför fara illa, men att ge gräddfiler in i välfärden för människor som inte får vistas här, är ett mycket vårdslöst förslag.

Östergötland är en region som valt att ge illegala invandrare full tillgång till välfärden på skattebetalarnas bekostnad efter ett beslut i landstingsfullmäktige 2014. Gruppen i fråga har dessutom fått mer förmånliga patientavgifter än personer med rätt att vistas i landet, i flera fall. Vi motsatte oss beslutet då och har sedan dess verkat för att riva upp det. Bland annat har vi återkommande påtalat det i budgetdebatterna i regionfullmäktige. 

Vår hållning är att illegal invandring kraftfullt ska motverkas. Skuggsamhället i Sverige är ett enormt problem. Att då ge incitament i form av olika gräddfiler för de som inte ens har rätt att vistas i Sverige är helt bakvänt. Vidare så är det djupt orättvist mot de människor som har rätt att vistas i Sverige och som behöver finansiera sjukvården i regionen via skattesedeln, vilket illegala invandrare inte gör. Exakt hur många illegala invandrare som finns i regionen är svårt att svara på, vilket är ett skäl till att beslutet också är oansvarigt ur ekonomisk synpunkt.

I samband med att regionfullmäktige sammanträdde den 24 november beslutades återigen om avgiftsbestämmelser som ska gälla i vården. Sverigedemokraterna var det enda partiet som röstade nej till att illegala invandrare ska erbjudas vård på lika eller bättre villkor än skattebetalare med rätt att bo i landet. Alla andra partier var för, inklusive Moderaterna.

Mot bakgrund av att allt fler partier, efter många om och men, börjat tala om att den som inte har rätt att stanna i Sverige, ska lämna landet, så är det hög tid att man förklarar sitt agerande i denna fråga. Det man gör legitimerar nämligen skuggsamhället och illegal invandring. Vår hållning är däremot konsekvent att människor som inte har rätt att vistas i Sverige, omöjligen ska ges lika eller bättre förmåner i välfärden än svenska skattebetalare.