Idrottsledarna stÄr bakom 140 miljoner ideella timmar

De ideella insatserna mÄste ges förtroende, stöd och lÄngsiktigt stabila förutsÀttningar för att idrottsrörelsen ska kunna fortsÀtta vara en positiv motor för samhÀllsutmaningar som folkhÀlsa och inkludering, skriver debattörerna.

Varje dag Ă€r 150 000 barn och unga aktiva inom idrottsrörelsen med allt ifrĂ„n bĂ„gskytte till orientering, skriver debattörerna.

Varje dag Ă€r 150 000 barn och unga aktiva inom idrottsrörelsen med allt ifrĂ„n bĂ„gskytte till orientering, skriver debattörerna.

Foto: Ørn E. Borgen

Debatt2023-05-19 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Vecka efter vecka, dag efter dag deltar barn och ungdomar i idrottsaktiviteter. Varje dag Ă€r 150 000 barn och unga aktiva inom idrottsrörelsen med allt ifrĂ„n bĂ„gskytte till orientering. 150 000 barn ges möjlighet till gemenskap, glĂ€dje och utmaningar och oavsett bakgrund eller ambitionsnivĂ„ fĂ„r de utvecklas utifrĂ„n sina förutsĂ€ttningar och mĂ„ bra. 

Men om det inte vore för de ideella idrottsledarna i föreningarna – ingen idrott. De ger av sin tid för att skapa möjligheter för andra. Idrotten Ă€r den viktigaste miljön för barn och ungdomar efter hemmet och skolan. 

Om vi summerar det ideella engagemanget i timmar sĂ„ blir det hissnande 140 miljoner timmar om Ă„ret. Det Ă€r imponerande, ovĂ€rderligt och omöjligt att sĂ€tta ett pris pĂ„. NĂ€r forskare rĂ€knar pĂ„ ett vĂ€rde sĂ„ landar det pĂ„ 20 miljarder kronor om de skulle avlönas med en fritidsledares lön. 

Trots 140 miljoner timmar och 20 miljarder kronor, sĂ„ glöms det ideella engagemanget allt för ofta bort trots att de flesta av oss kan framkalla bilden av en idrottsledare vi mött genom livet och som gett oss av sin tid, som betytt lite extra för oss personligen och för platsen vi bott pĂ„. 

Det ideella engagemanget visade sin kanske bÀsta sida under pandemin nÀr verksamhet och aktiviteter stÀlldes om. Men engagemanget fick sig ocksÄ törn nÀr mycket idrott tvingades att stÀllas in.

Under 2022 ökade antalet deltagartillfĂ€llen inom barn- och ungdomsidrotten till 55,3 miljoner, vilket Ă€r nĂ€stan 5 miljoner fler tillfĂ€llen Ă€n Ă„ret innan. Idrottsrörelsen arbetar sig steg för steg tillbaka, men det hade inte varit möjligt utan kraften hos alla landets idrottsledare. 

Vi vill dĂ€rför hylla den som hyllas bör. Du som leder barn och ungdomar pĂ„ planen, i hallen, backen eller skogen. Men ocksĂ„ du som kĂ€mpar i vinden med att tĂ€nda korvgrillen pĂ„ hemmamatchen, du som har tvĂ€ttmaskinen gĂ„ende pĂ„ lördagskvĂ€llen med lagets svettiga matchstĂ€ll, du som kokar kaffe, ordnar med bokföringen, sitter i sekretariatet, skjutsar eller plĂ„strar om skrubbsĂ„r. Till alla er vill vi rikta ett varmt och innerligt tack. Tack för att just ni ger av er tid och ert engagemang. Utan er skulle idrottsrörelsen inte vara den starka folkrörelse den Ă€r.  

Till politiker som ibland misstar vad vi inom idrottsrörelsen Ă€r vill vi sĂ€ga detta – vi drivs av ideellt engagemang och vi samlas i föreningar för att ha roligt, mĂ„ bra och utvecklas hela livet. Idrottsrörelsen Ă€r inte en leverantör av tjĂ€nster utan sammanslutningar av medlemmar som Ă€lskar idrott för gemenskapen, glĂ€djen och idrottens egen skull. Det Ă€r det engagemanget som Ă€r sjĂ€lva hjĂ€rtat och livskraften i 19 000 föreningar frĂ„n Ystad till Haparanda. De ideella insatserna mĂ„ste ges förtroende, stöd och lĂ„ngsiktigt stabila förutsĂ€ttningar för att idrottsrörelsen ska kunna fortsĂ€tta vara en positiv motor för samhĂ€llsutmaningar som folkhĂ€lsa och inkludering. Ta bort krĂ„ngel och administration. LĂ„t vĂ„ra 100 000-tals ledare bara fĂ„ möta barn och unga efter en tuff dag i skolan eller hemma och sĂ€ga – hej, vad glad jag blir att du kommer, i dag ska vi ha kul!