Svar på ”Idrottsföreningarna behöver stöd i krisen”, 1/4.
Linköpings kommun delar idrottsrörelsens oro för den pågående pandemin och dess konsekvenser på kort och lång sikt. För att minska smittspridning i samhället har flera åtgärder vidtagits efter råd från myndigheter. Bland annat har regeringen beslutat om en förordning som begränsar större sammankomster.
Alla åtgärder påverkar idrottsföreningars möjligheter att bedriva den viktiga verksamhet som tusentals ideella ledare bidrar till varje dag. Låt mig först instämma i det tack som riktas till dem. Deras engagemang betyder väldigt mycket, inte minst i dessa tider.
Idrottsföreningar påverkas snabbt negativt när sponsorer kliver av mångåriga samarbeten, samtidigt som träningar, aktiviteter, matcher, tävlingar och evenemang ställs in. För vissa föreningar är läget akut.
Därför har Linköpings kommun beslutat om följande åtgärder för att stötta och hjälpa de lokala idrottsföreningarna:
Generösa avbokningsvillkor. Föreningar kan utan kostnad och med kort varsel avboka sin tid i kommunala idrottsanläggningar. Det gäller retroaktivt från 11 mars 2020 då regeringens förordning trädde i kraft.
Möjlighet att få anstånd med betalningar av kommunala avgifter. De föreningar som hamnar i akut ekonomiskt obestånd kan efter dialog med kommunen få anstånd med betalning av avgifter samt generösa avbetalningsplaner.
Bibehållna kommunala bidrag. Föreningarna ska inte drabbas av minskade kommunala bidrag på grund av färre aktiviteter under pandemin. Kommunens verksamhetsbidrag betalas ut med minst samma belopp som motsvarande period förra året.
Tillfälligt bidrag. Föreningar som anpassar sin verksamhet för att minska smittspridning, eller på annat sätt drabbas av extraordinära kostnader och uteblivna intäkter på grund av pandemin, kan söka bidrag för att lindra de ekonomiska konsekvenserna.
Sedan tidigare har kommunen även snabbat på utbetalningar av bidrag och utökat platserna för sommarjobb i föreningslivet.
Åtgärderna ska ses som ett komplement till statens miljardstöd till kultursektorn och idrottsrörelsen. Enligt regeringens pressmeddelande ska medlen till idrotten, 500 miljoner kronor, tilldelas verksamheter som förlorar intäkter till följd av begränsningen av offentliga tillställningar. Det kommer gå till föreningar som organiserar idrottsevenemang, såsom större cuper, motionslopp eller matcher på elitnivå. Kommunens stöd prioriterar barn- och ungdomsidrotten.
Linköpings kommun vill genom sitt stöd skapa förutsättningar för den lokala föreningsidrotten att ta sig igenom den pågående krisen. Avslutningsvis vill jag återigen tacka alla ideella ledare för att de i en svår tid bidrar till att barn och ungdomar får röra på sig och uppleva glädje tillsammans.
Gustaf Appelberg, kultur- och fritidsnämndens ordförande