Idrottsföreningarna är nyckeln till ett tryggare Linköping

Linköpings idrottsklubbar är viktiga samhällsaktörer och ger tusentals barn och unga en meningsfull och aktiv fritid i trygga, inkluderande miljöer, skriver styrelsen för Hjulsbro IK.

Att engagera sig i föreningslivet kan handla om ekonomiskt stöd, att sponsra utrustning, vara med vid ett sportläger eller bidra med praktisk hjälp som att fixa elen på en anläggning, skriver debattörerna.

Att engagera sig i föreningslivet kan handla om ekonomiskt stöd, att sponsra utrustning, vara med vid ett sportläger eller bidra med praktisk hjälp som att fixa elen på en anläggning, skriver debattörerna.

Foto: Peter Calén

Debatt2024-10-16 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Linköping står inför utmaningar. Gängkriminalitet och polarisering har lett till en ökad otrygghet och en känsla av att staden är på väg åt fel håll. Precis som i resten av Sverige finns det också en växande psykisk ohälsa bland unga, ökat stillasittande och en ökande känsla av ensamhet. Men mitt i den negativa utvecklingen som vi befinner oss i finns en positiv kraft som ofta glöms bort – våra idrottsföreningar.

Linköpings idrottsklubbar är viktiga samhällsaktörer och ger tusentals barn och unga en meningsfull och aktiv fritid i trygga, inkluderande miljöer. Här skapas en stark gemenskap, med tillhörighet, glädje, laganda, och vänskap som kan vara livet ut. För vissa, som saknar trygghet i andra delar av livet, innebär föreningen också en livsviktig fristad och möjlighet att bygga motståndskraft för negativ påverkan. 

I en tid av stora samhällsutmaningar behöver vi alla fokusera på det som stärker våra barn och unga och vår stad. Vi har många frågor att arbeta med, och föreningslivet adresserar flera av dem. Att engagera sig i idrottsföreningarna, eller på annat sätt stötta föreningslivet, är kanske ett av de mest direkta och konkreta sätten att bidra till ett bättre samhälle. Kanske kallar du det sponsring, men vi kallar det samhällsbidrag. Och för barnen, ja då handlar det om glädje, tillhörighet och en aktiv, värdefull fritid.

Att engagera sig i föreningslivet kan handla om ekonomiskt stöd, att sponsra utrustning, vara med vid ett sportläger eller bidra med praktisk hjälp som att fixa elen på en anläggning. Varje bidrag, oavsett storlek och format, gör skillnad och hjälper till att hålla föreningslivet starkt.

När samhället utmanas och ekonomin pressas, är det viktigare än någonsin att vi satsar på ett stabilt och robust föreningsliv. Minskat engagemang här riskerar att få långsiktigt allvarliga konsekvenser, inte bara för de enskilda barnen utan för Linköping i stort. Att satsa nu är en vinst för alla. Och vi inom föreningslivet gillar ju som bekant att vinna.