Landets sjuksköterskor axlar enorma utmaningar under pandemin, det gäller både de som jobbar i frontlinjen mot covid-19 och de som gör avgörande insatser med att beta av vårdskulden i den ordinarie vården och kommunala omsorgen.
Vårdförbundet organiserar majoriteten av landets sjuksköterskor, som alla läst treårig högskolutbildning på sjuksköterskeprogrammet med huvudämne omvårdnadsvetenskap eller vårdvetenskap. Här är Vårdförbundet Östergötlands önskelista till länets arbetsgivare, politiker och allmänhet i samband med sjuksköterskedagen:
- Alla måste hålla i lite till. Nu ser vi ljuset i tunneln i takt med att vi sjuksköterskor vaccinerar befolkningen. Men faran är inte över än och vi behöver allmänhetens hjälp med att följa myndigheternas rekommendationer ett tag till.
- Fyra veckors sammanhängande sommarsemester. Sjuksköterskor vill precis som resten av befolkningen ha en sommarsemester i juni, juli och augusti tillsammans med familj och vänner. Inte i när familj och vänner går i skolan eller jobbar.
- Trygghetssystem som fungerar. Politiken har lyssnat och vi har fått gehör för att stoppa karensdag och utförsäkringar och jobbar vidare för arbetsskadeersättning för de fler än 4 000 sjuksköterskemedlemmar som anmält att de fått covid-19 i tjänsten.
- Fler kollegor. Det är sedan länge en avsaknad av sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor i regioner och kommuner. Arbetsgivarna måste försökarekrytera tillbaka många av de 13 200 sjuksköterskor som lämnat yrket de senaste åren genom att ge rätt förutsättningar med goda villkor och rätt värderad lön.
- Respekt för legitimationen. Under pandemin har bristen på sjuksköterskor lett till att arbetsgivare försöker lösa bemanningen med annan, icke kvalificerad personal. Vad vården saknar är inte medarbetare – vården saknar rätt kompetens och kunskapsnivå i form av legitimerade sjuksköterskor.
- Specialistutbildning inom anställningen. Fler kommuner i Östergötland bör teckna kollektivavtal enligt en modell för utbildningsanställningar (Akademisk specialisttjänstgöring, AST) som möjliggör studier till specialist med full lön. Ska vi kunna ge en säker och trygg, personcentrerad och nära vård i framtiden behövs fler sjuksköterskor med specialistkompetenser i kommunal vård och omsorg.