Skälen till beslutet att neka oss bidrag är svaga

Onsdagen den 4 september fattade Folkbildningsrådet inom sitt myndighetsuppdrag beslut om att avfinansiera Ibn Rushd studieförbund. Beslutet innebär att studieförbundets folkbildningsverksamhet omöjliggörs, skriver Josefin Nyström, Ibn Rushd Studieförbund.

Ibn Rushd anser skälen till beslutet svaga och i flera fall felaktiga. Beslutet har mötts av stark kritik från flertalet människorättsaktörer i civilsamhället, skriver Josefin Nyström, distriktschef, Ibn Rushd Studieförbund.

Ibn Rushd anser skälen till beslutet svaga och i flera fall felaktiga. Beslutet har mötts av stark kritik från flertalet människorättsaktörer i civilsamhället, skriver Josefin Nyström, distriktschef, Ibn Rushd Studieförbund.

Foto: Ibn Rushd/Sanna Lindberg

Debatt2024-10-14 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Folkbildningsrådet beslut vilar på en bedömning av att Ibn Rushd under rådande omständigheter saknar kapacitet att bedriva folkbildning. När Ibn Rushd avfinansieras är särbehandlingen ett faktum. Utbildningsministern citeras i Aftonbladet och gör det där klart att detta sker med anledning av regeringens ”stenhårda krav”. 

Ibn Rushd anser skälen till beslutet svaga och i flera fall felaktiga. Beslutet har mötts av stark kritik från flertalet människorättsaktörer i civilsamhället. Organisationer och personer som Amnesty, Individuell Människohjälp, Socialforum, ärkebiskopen av Svenska kyrkan, Streetgäris och Kommitén mot Antimuslimsk Rasism har uttalat sig till förmån för Ibn Rushd.

Att politiker gör avsteg från demokratiska och rättsliga principer i behandlingen av Ibn Rushd är något studieförbundet fått uppleva sedan start. Det har vi sett i Linköpings kommun de senaste tre åren då vi avfinansierats med hänvisning till en “politisk bedömning”. När vi ställt frågan vad "bedömningen” baseras på finns inga andra svar än “en magkänsla”, vilket väcker många frågor om det politiska arbetets höjd och professionalism. Ärendet är nu hos förvaltningsrätten eftersom förfarandet bryter mot den likabehandling som ska råda inom kommunal förvaltning. 

I Norrköpings kommun är vårt bidrag pausat, vilket meddelades via ett mejl i september utan vidare förklaring. Detta efter ett möte med politiken i våras där vi fick ett flertal problematiska och rent diskriminerande frågor. Fördomar om huruvida islam är kvinnofientligt luftades, vilket tycks som en märklig fråga att ställa till ett studieförbund som inte har åsikter om eller tar ställning gällande religion. Intrycket gavs att politikerna som fattat beslut om att frysa vårt bidrag utan någon som helst kommunikation inte är särskilt insatta i vad ett studieförbund är och gör.

Fördomarna som finns om islam och svenska muslimer har alltför ofta fått vara tongivande i debatten och beslut har utgått från detta i stället för tjänstepersoners välgrundade utlåtanden och fakta gällande Ibn Rushd folkbildningsverksamhet. Organisationen har granskats oproportionerligt många gånger, såväl lokalt som nationellt. Trots detta har Ibn Rushd fortsatt bedriva uppskattad folkbildning med god kvalitet och har sedan starten mött över 66 000 unika deltagare i verksamheten. Organisationen har alltid klarat de gränsvärden som finns för studieförbund och alltid fått motta statsbidrag för sin folkbildningsverksamhet.

Att många har åsikter och tankar om oss är vi vana vid, men tala gärna med oss och inte om oss. Vi kommer inte finnas kvar och bedriva statsbidragsberättigad folkbildningsverksamhet, men ingen vet exakt vår framtid. Så tala med oss om hur vi fortsätter fullborda den svenska demokratin tillsammans, hur vi gör de på riktigt, hur vi gör de så alla får plats.