Hyreshöjningar förvärrar pandemikrisen

2020 blev inte året vi hoppats på. Vi har inte bara en samhällssmitta – som i många fall innebär en fara för livet – utan också en social och ekonomisk kris.

Idag är 40 procent av hyresgästerna oroliga över sin möjlighet att klara hyran, menar skribenten.

Idag är 40 procent av hyresgästerna oroliga över sin möjlighet att klara hyran, menar skribenten.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2020-11-13 07:44
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi kan inte längre röra oss fritt i samhället och krisen hotar både jobben och samhällsekonomin. Mot bakgrund av detta föreslog Linköpings kommunalråd Kristina Edlund att Stångåstadens hyresgäster inte ska få någon hyresökning 2021, något som Fastighetsägarnas Rikard Norman – inte helt oväntat – motsatte sig i en artikel i Corren den 3 november.

De ekonomiska följderna av pandemin påverkar inte bara hyresgästerna, utan även samhället i stort. Och det är just här som Kristna Edlund träffar rätt i sin analys, medan Rikard Norman landar snett i sin. En hyreshöjning innebär ett minskat ekonomiskt utrymme för hyresgästerna, som medför en minskad möjlighet att efterfråga och konsumera varor och tjänster. En konsumtion som till stor del sker i hyresgästernas närområde. 

Följdeffekten av att överföra pengar från hyresgäster till fastighetsägare likt Stångåstaden – eller de privata fastighetsägare som Rikard Norman företräder – är inte bara att hyresgästerna får mindre pengar i plånboken. Den minskade konsumtionen medför även att näringsidkare och företagare kommer få det tyngre och i slutänden kanske behöva slå igen sin verksamhet. Det gynnar inte Linköpings kommun eller dess invånare. 

Idag är 40 procent av hyresgästerna oroliga över sin möjlighet att klara hyran. En hyreshöjning, även om den vore på en låg nivå, skulle spä på oron ytterligare. Bara en procents hyresökning skulle innebära ett minskat konsumtionsutrymme på över 12 miljoner kronor enbart hos Stångåstadens hyresgäster. Om de privata hyresvärdarna, som Rikard Norman företräder, hakar på höjningen stiger förstås den siffran. 

Det är pengar som hyresgästerna normalt sett använder för vardaglig konsumtion och som även påverkar deras möjlighet till ekonomisk trygghet, något som i sin tur även påverkar människors möjligheter att stanna hemma vid covid-symtom. Att avstå förhandlingar om hyreshöjningar för 2021 är sammantaget det enda rimliga i dessa kristider, oavsett var man står politiskt. 

Slutligen måste något sägas om Fastighetsägarnas retorik: Återkommande pratar Rikard Norman om ”subventionering av hyra” i media och skapar på så vis en felaktig bild av hyresgäster som en kostnad för kommuninvånarna. Denna retorik skapar motsättningar mellan grupper i samhället och undergräver medborgarnas empati för hyresgäster som drabbas av hyreshöjningar. 

Men bilden Fastighetsägarna målar upp är missvisande. I verkligheten gör både kommunala och privata fastighetsbolag ansenliga vinster på hyresintäkterna. Skattebetalarna finansierar inte hyrorna. Hyresgästerna tär inte på ekonomin, de bidrar till den. Men väljer fastighetsbolagen att påkalla förhandlingar om högre hyror kan detta delvis förändras. För ekonomin är ingen teoretisk konstruktion. Den består av människor som behöver både köpkraft och jobb. Inte bara för att må bra, utan också för att kunna bidra till samhället.