Vad är det som händer i Sverige i dag?

Trots att vi bara är i mitten av april har 11 personer dödats och 15 skadats. Under hela 2023 har 54 dödats och 110 skadats. Vad är det som händer? Hur många ska dö innan det händer något, skriver Ftsum Zemere (M), kommunpolitiker i Mjölby.

När jag nåddes av nyheten där en 40-årig man i Skärholmen blev skjuten blev jag förbannad. Han var på väg till simhallen med sin son och hamnade i en konflikt som ledde till att han sköts i huvudet. Vad har de här ungdomarna fått för uppfostran, skriver Ftsum Zemere (M).

När jag nåddes av nyheten där en 40-årig man i Skärholmen blev skjuten blev jag förbannad. Han var på väg till simhallen med sin son och hamnade i en konflikt som ledde till att han sköts i huvudet. Vad har de här ungdomarna fått för uppfostran, skriver Ftsum Zemere (M).

Foto: Johan Nilsson/TT/Privat

Debatt2024-04-16 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag börjar tvivla på om det är i Sverige jag lever eller någon helt annanstans där brott och våld är normalt. Vad är normalt ens när vi har gått ifrån det som vi kallar det normala, som är ett samhälle med öppenhet och tillit. Ligger detta samhälle bakom oss nu eller finns det chans att någon räddar det, bevarar det. Kan politiker skydda oss medborgare. Hur ser det ut egentligen? 

Uppenbarligen är det ingen som har mod och kraft nog att få bukt med detta eller så är det ingen som förstår vad det gamla öppna och tillitsfulla samhället var för något. Nu är det något annat som är normalt. Ska vi kalla det nya normala för krig eller våld? Spelar det ens någon roll vad vi kallar det? Det är i alla fall tydligt att det rör sig om kallblodiga ungdomar som saknar etik och moral. De går runt och slaktar människor. De säger: “Bror han är opps, ska vi klippa han?" Sedan gör de det. För dem är inte ett liv värt någonting och det har tydligen blivit det normala i dag. I alla fall för de här gängen! 

Trots att vi bara är i mitten av april har 11 personer dödats och 15 skadats. Under hela 2023 har 54 dödats och 110 skadats. Vad är det som händer? Hur många ska dö innan det händer något?

När jag nåddes av nyheten där en 40-årig man i Skärholmen blev skjuten blev jag förbannad. Han var på väg till simhallen med sin son och hamnade i en konflikt som ledde till att han sköts i huvudet. Pappan avled inför sin minderårige son. Det är fasansfullt. Vad har de här ungdomarna fått för uppfostran? Tycker de att livet är meningslöst så att de går runt och slaktar oskyldiga människor. Detta måste vi som samhälle få bukt med och det kan inte dröja länge för i morgon kan det vara du eller jag som får kulan. 

Vissa kommer att låta som att orsaken är socioekonomisk. Kom inte och säg det. Det har funnits socioekonomiskt utsatta områden i Sverige på 60–70-talet, men det förekom väl inte ett sådant blodbad då! Jag utgår ifrån att alla människor har ett val. 

Det måste vara något helt annat som ligger djupt hos de här människorna, sånt som vi just nu inte kan förstå eller hantera uppenbarligen. Men nu måste vi för guds skull göra något innan det är försent.