Oron är stor hos många – för att bli sjuk själv eller för att nära och kära ska smittas av viruset. I detta har testningen kommit att bli avgörande och Region Östergötlands kapacitet för testning har varit i fokus under de senaste veckorna.
Ett haveri på en analysmaskin på laboratoriet i Linköping har inneburit att möjligheten att testas för covid-19 för allmänheten legat nere under cirka två veckor. Kapaciteten håller nu sakta på att öka igen och fler grupper kommer få möjlighet att testa sig igen. Men den begränsade kapaciteten för testning började inte med den trasiga maskinen, om vi ska vara ärliga.
Redan innan detta hade Region Östergötland en av de absolut lägsta kapaciteterna för testning i landet per invånare. Faktum är att Region Östergötland under lång tid valt att gå sin egen väg när det kommer till testning. Östergötland är ett av de län som inte erbjuder allmänheten att testa sig för antikroppar via regionen och Östergötland var också den enda regionen som, fram tills haveriet inträffade, inte begärt stöd för ökad kapacitet i testningen från Folkhälsomyndigheten.
Argumentet är att vi ska ha en hög kvalitet på de tester som tas, en åsikt vi givetvis delar. Men hur kan det vara så att alla andra regioner i Sverige bedömer att exempelvis privata laboratorier har tillräckligt hög kvalitet så att deras medborgares tester kan analyseras där?
Region Östergötland har nu begärt hjälp från Folkhälsomyndigheten med testkapaciteten. Men då är redan den allra största kapaciteten upptagen av andra regioner.
Det finns självklart andra sätt och metoder för att begränsa smittan, exempelvis genom att hålla avstånd, jobba hemma och begränsa sina sociala kontakter. Men både regeringen och Folkhälsomyndigheten har på nationell nivå tydligt pekat på att testning är en av de viktiga grunderna för att minska smittspridningen. Regeringen har vid upprepade presskonferenser uppmanat regionerna att öka kapaciteten och göra testningen tillgänglig för alla. I Sverige som helhet har testningskapaciteten ökat dramatiskt. Idag har man testat cirka 3 miljoner personer och cirka 260 000 test utförs varje vecka. Men i Östergötland går vi åt motsatt håll.
Hur förklarar (S)-styrda Region Östergötland för partikamraterna i regeringen att Östergötland är sämst i klassen? Hur länge accepterar den politiska ledningen att vi inte klarar att testa våra östgötar?
Testningen är naturligtvis viktig för att identifiera om en person har covid-19 eller ej, för att därmed kunna bedöma vilken vård man ska ha. Men med den tydliga nationella strategin har testning blivit mer än så. Det handlar också om huruvida du som lärare kan gå till ditt jobb så att skolor inte behöver stängas på grund av personalbrist, eller för att du som anhörig ska kunna få smittbärarpenning när någon i familjen testat positivt. Testning har blivit en viktig del för att hela vårt samhälle ska kunna fungera under pandemin.
Vi har stor förståelse för att alla medarbetare som finns inom laboratorieverksamheten, testningen med mera sliter allt man kan för att öka kapaciteten. Det är inte det vi kritiserar, utan vi är kritiska till den inställning till testning som gjort att vi just nu sitter i den här situationen i Östergötland. Hade regionen haft en mer positiv inställning till testning, agerat mer som andra regioner genom att anlita andra aktörer i ett tidigare skede så tror vi att kapaciteten hade kunnat upprätthållas på ett bättre sätt.
Här vilar ansvaret tungt på S-ledningen. Vi vet att det idag finns en plan för hur man ska öka kapaciteten. Vi kommer noga följa att den genomförs så att östgötar i behov av testning så fort som möjligt kommer ges möjligheten.