HPV-vaccination för killar måste införas skyndsamt

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu vaccination mot humant papillomvirus (HPV) för alla ovaccinerade individer till och med 26 års ålder, oberoende av kön, för att minska risken för HPV-relaterad cancer, skriver Christer Borgfeldt, överläkare vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Medan många flickor i samma åldersgrupp redan har fått sitt skydd genom nationella vaccinationsprogram, har killar födda 2008 eller tidigare inte erbjudits vaccin. Detta behöver Sveriges regioner, inklusive Östergötland, ta höjd för under 2025, skriver Christer Borgfeldt, överläkare.

Medan många flickor i samma åldersgrupp redan har fått sitt skydd genom nationella vaccinationsprogram, har killar födda 2008 eller tidigare inte erbjudits vaccin. Detta behöver Sveriges regioner, inklusive Östergötland, ta höjd för under 2025, skriver Christer Borgfeldt, överläkare.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Debatt2025-01-24 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu vaccination mot humant papillomvirus (HPV) för alla ovaccinerade individer till och med 26 års ålder, oberoende av kön, för att minska risken för HPV-relaterad cancer. Medan många flickor i samma åldersgrupp redan har fått sitt skydd genom nationella vaccinationsprogram, har killar födda 2008 eller tidigare inte erbjudits vaccin. Detta behöver Sveriges regioner, inklusive Östergötland, ta höjd för under 2025. Det är även viktigt att nå de individer som i år fyller 26 år eftersom de hamnar utanför rekommendationen nästa år.

HPV drabbar åtta av tio sexuellt aktiva individer någon gång och leder varje år till cancer hos 1 500–1 600 personer, samt förstadier till cancer såväl som kondylom hos tusentals individer. Prevalensen för viruset är hög genom nästan hela livet för män, medan den minskar drastiskt i trettioårsåldern för kvinnor. Män som har sex med män (MSM), transpersoner och personer som lever med hiv utgör dessutom högriskgrupper och för dessa individer kan HPV-vaccination övervägas från 27 års ålder eller äldre, efter individuell bedömning.

I Sverige ökar antal fall av HPV-relaterad svalgcancer och prevalensen är tre gånger högre hos män än hos kvinnor. Män läker inte ut oral-HPV infektion av anledningar som inte är klarlagda ännu. Det är inte heller möjligt att screena för vare sig penis-, anal- eller svalgcancer på samma sätt som för livmoderhalscancer.

Sveriges kamp för eliminering av livmoderhalscancer för kvinnor födda 1994–1999 har efter en trög start nu tagit fart, och tillägget av killar och riskgrupper kommer att påskynda skyddseffekten. I regioner där vaccinationsgraden är lägre blir tillägget av killar extra viktigt för att ytterligare begränsa virusets cirkulation i samhället – detta gäller i högsta grad Region Östergötland som ligger långt efter målsättningen (39,6 procent av 70 procent HPV-vaccinerade).

Vaccination för alla individer till och med 26 års ålder, enligt rekommendation, är det bästa och mest kostnadseffektiva sättet att skydda våra unga mot HPV och de cellförändringar, kondylom och cancer som viruset orsakar. Därför är det av yttersta vikt att Folkhälsomyndighetens officiella rekommendation raskt leder till att nationella insatser kan implementeras så vi når jämlikt skydd mot HPV.

Den ekonomiska bördan för HPV-relaterad cancer är betydande. Enligt Folkhälsomyndigheten skulle inkluderingen av unga män och riskgrupper i HPV-vaccinationsprogrammet vara kostnadseffektiv med tanke på de hälsofördelar som uppnås. Myndigheten betonar också att vaccination av ovaccinerade män som har sex med män (MSM) upp till 26 års ålder är en kostnadsbesparande åtgärd. 

Implementeringen av ett utökat skydd mot HPV måste genomföras på nationell nivå. Sverige behöver agera snabbt för att nå de grupper som fortfarande finns inom skolväsendet och då är lättare att nå med erbjudande. Eftersom regeringen troligen inte hinner agera tillräckligt snabbt, måste regionerna budgetera för de individer som riskerar att exkluderas från kostnadsfritt skydd efter 2025 när de passerar den övre åldersgränsen. 

Jag uppmanar Region Östergötlands hälso- och sjukvårdsnämnd, med ordförande Fredrik Sjöstrand (M), att snabbt hantera de nya rekommendationerna om HPV-vaccination. Region Östergötland bör omedelbart skjuta till medel i budgeten för att erbjuda könsneutralt HPV-skydd till de individer som fyller 26 år under 2025.