Hög tid att tänka på alla barns framtid

När ska det förebyggande arbetet påbörjas på riktigt när det gäller allas våra små barn och skolelever? Agera nu, skriver Madelaine Pavlidis (LL), ledamot i partistyrelsen.

Vi ska komma ihåg att kvaliteten minskar med större barn- och elevgrupper. Mindre förskolor och skolor behövs samt mindre klasser. Spara inte på barnen, skriver debattören.

Vi ska komma ihåg att kvaliteten minskar med större barn- och elevgrupper. Mindre förskolor och skolor behövs samt mindre klasser. Spara inte på barnen, skriver debattören.

Foto: Tim Aro/SVD/TT

Debatt2024-02-27 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det gäller att tänka längre än en mandatperiod när budgetförslag läggs fram. Det finns en ekonomisk vinst att göra om vi har ett längre perspektiv och ett helhetstänk.

Det är hög tid att tänka på alla barns framtid. Det vi satsar pengar på idag ger bättre förutsättningar för varje barn. Det i sin tur kommer leda till att fler klarar grundskolan och gymnasiet. 

Det kommer ge bättre ekonomi i framtiden för kommunen. Det kommer då inte att behövas lika stora ekonomiska resurser till elever eftersom det kommer vara färre elever som inte klarar av skolan. Det finns så mycket att vinna för förskolebarn och för elever, inte minst investeringen för deras framtid. 

Allas våra små barn och barnbarn ska inte utsättas för nedläggningar av sina förskolor eller skolor. 

De är känsliga små varelser vars välbefinnande är ovärderligt. Vi vuxna måste göra allt för att kunna påverka så att majoriteten fattar beslut efter att ha tagit hänsyn till Barnkonventionen, som är lag i Sverige sedan år 2020. 

Vi ska komma ihåg att kvaliteten minskar med större barn- och elevgrupper. Mindre förskolor och skolor behövs samt mindre klasser. Spara inte på barnen. Låt åtminstone några mindre förskolor och mindre skolor få vara kvar. Barn med exempelvis neuropsykiatriska funktionsnedsättningar behöver lugnare miljö för att kunna känna trygghet och för att få chansen till mer struktur och förutsägbarhet. De vill veta i god tid vad som ska ske. Egentligen så underlättar detta i stort sätt för alla elever i en klass. 

Därför behöver vi satsa mer pengar redan nu. Linköpings kommun är rik. Linköpingslistan har satsat mer pengar än styret i sin budget vilket hade kunnat hjälpa barn i förskolor och elever i skolan betydligt tidigare än vad som görs i dag. Allt för att barn och elever ska kunna utvecklas till sitt bästa jag.

För varje elev som inte klarar grundskolan eller gymnasiet är det en besvikelse för just den eleven och en framtida kostnad för kommunen. Agera nu! På så vis förebygger kommunen framtida ekonomiska kostnader. Det leder helt enkelt till en win-win-situation.