Otryggheten och oron för att bli utsatt för brott ökar i samhället enligt BRÅ:s senaste nationella trygghetsundersökning från 2021. Nästan varannan kvinna uppger att hon känner sig otrygg att vistas ute under dygnets mörka timmar.
Rädsla och oro har en hämmande effekt på individen och kan leda till att man väljer bort aktiviteter på grund av att man känner sig otrygg. Kanske struntar man i att möta upp sina vänner en kväll på grund av osäkerhet kring hur man ska ta sig hem tryggt. På landsbygden kan det vara glest mellan busshållplatserna och långt att promenera ensam i mörkret för att ta sig hem. Även i tätbebyggda områden i länets städer kan det röra sig om hundratals meter som känns osäkra att gå ensam, speciellt för kvinnor.
Vi Kristdemokrater vill därför införa trygga nattstopp i kollektivtrafiken så att du själv väljer vart du kliver av bussen under kvällar och nätter. Det innebär att du inte är begränsad till att stiga av på ordinarie busshållplatser utan i stället kan kliva av på den plats som känns mest trygg och den plats som ligger närmast hemmet. Du kliver av bussen genom framdörren och det säkerställs också att ingen annan kliver av samtidigt. Genom det behöver du inte fundera över om den där personen som kastade sig av bussen i sista sekund verkligen skulle kliva av där egentligen eller inte. Du slipper se dig över axeln för att kontrollera att den där personen inte följer efter dig. Vi kristdemokrater tror på individens frihet och för att vara fri måste du även vara trygg. Vårt förslag om att inrätta trygga nattstopp på länets bussar är ett steg i arbetet för ett tryggare Linköping och Östergötland där fler känner sig säkra efter mörkrets utbrott.
Flera kommuner och regioner i landet har redan inför flexibla nattstopp för sina resenärer b.la i Skåne och Kalmar. Nu är det hög tid att vi också följer efter och ökar känslan av upplevd trygghet.