Vi är säkert många som tycker att vårt Sverige på det hela taget är ett bra land att leva i. Kanske rentav ett av de bästa i världen vad gäller livskvalitet?
Men även solen har sina fläckar. Vårt politiska system hackar betänkligt; det lider av partikäbbel och svårigheter att fatta brett förankrade beslut i tidens svåra frågor. Har systemet med representativ demokrati i nuvarande form, där medborgarnas direkta inflytande inskränker sig till att vart fjärde år rösta på politiska partier, blivit otidsenligt? Inte mycket har hänt sedan tvåkammarriksdagen avskaffades. För min del känner jag att partiväsendet håller på att överleva sig självt och att något nytt måste till.
Jag menar att man som medborgare verkligen ska vara just det, och inte reduceras till kund, brukare eller valman som vart fjärde år ska lockas med en gottpåse för att man ska rösta på ett parti och köpa hela deras program i ett paket. Jag tycker att medborgarnas direkta inflytande i viktiga frågor borde stärkas och politikers och partiers makt på det hela minskas och deras sfär av samhället begränsas.
Även om vi inte skulle vilja ta över hela systemet från något annat land, så kan man hitta inslag som skulle kunna hjälpa oss att skapa en mer tidsenlig demokrati i Sverige.
Från Schweiz skulle vi kunna importera beslutande folkomröstningar. Det skulle innebära att de flesta viktiga frågor efter politiskt initiativ eller ett visst antal namnunderskrifter skulle avgöras genom folkomröstning.
Vi skulle folkomrösta till exempel om byggande av en ny simhall eller skola, alternativ för nytt resecentrum eller om vi ska bygga järnvägar för höghastighetståg. Man frågar medborgarna: En ny simhall ser ut så här och kostar så här mycket på skatten under X år. Vill ni att den ska byggas eller inte? Resultatet av folkomröstningen är bindande och måste följas av de styrande.
Från Schweiz kan vi också låna idén om permanent samlingsregering, där alla partier ingår och ordförandeskapet roterar. Den kan tillämpas även i kommunerna. Med ett sådant system kan förhoppningsvis politikerna lägga mer tyngd på att på bästa sätt samarbeta i folkets intresse än att till varje pris försöka hitta skillnader som man kan fiska röster med i valen.
Från USA kan vi låna principen om maktdelning mellan den verkställande, lagstiftande och dömande makten. Sverige saknar, i motsats till många andra länder, en fristående författningsdomstol, som bevakar medborgarnas rättigheter gentemot de styrande och att beslutsfattarna agerar enligt landets grundlagar. I Sverige granskar politikerna varandra, vilket inte är något bra system.
Man kan även ifrågasätta om det är bra med av politiska organ utsedda nämndemän som vi har i de flesta av våra domstolar. Kanske vore det anglosaxiska systemet med jury bestående av medborgare som utses av domstolen genom lottning att föredra?
Detta är stora frågor. Men varför inte börja med att tillsätta en parlamentarisk utredning om hur vi kan förnya vår demokrati?
Christer Brimalm