Heltidsmentorer en satsning liberalerna värnar om

Satsningen på heltidsmentorer i skolan skapar diskussion.

Satsningen på heltidsmentorer i skolan skapar diskussion.

Foto: Jessica Gow/TT

Debatt2022-08-12 12:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som svar på debattartikel om heltidsmentorer skriver Cecilia Helber (LL) att skolorna själva måste få välja vad riktade medel skall gå till. Riktade medel är precis som det låter just riktade. I detta fall riktade av det politiska styret i nämnderna, nämligen Alliansen. Det betyder inte att vi inte behöver göra andra satsningar men denna satsning är något vi liberaler värnar om. 

Dags att ni ser er omkring. Det finns skolor där mentorsuppdraget är mycket omfattande och tar upp en stor del av lärarnas planeringstid. Där behöver lärarna få avlastning i form av heltidsmentorer. Om det nu är som ni skriver, att det finns skolor där mentorsuppdraget inte är så omfattande och behovet inte finns, är det inte krav på att ta del av satsningen. 

Ni skriver att vi använder oss av anekdotisk bevisföring när vi hänvisar till de utvärderingar gjorts. Att det endast skulle handla om två lärare och några elever. Om ni skall vara trovärdiga i er argumentation så föreslår jag att ni tar del av den utvärdering som gjorts, vilket ni inte verkar ha kunskap om utan endast utgår från artikeln i Corren. Intervjuer och enkäter med lärare, heltidsmentorer, skolledning och elever på flera skolor. Vid mina besök ute på skolorna är en av de första frågorna jag får. Kommer vi att få behålla medel till heltidsmentorerna?

Reformen har inte och skall inte betalas med extra undervisningstid något som vi varit tydliga med redan från början.  Vad som sker i andra kommuner kan vi Linköpingspolitiker inte ta ansvar för utan bara beklaga. Idag har heltidmentorerna tydliga beskrivningar om vad som ingår i uppdraget och många ingår i elevhälsoteamen. 

Vi Liberaler har alltid värnat om skolan och lärarnas arbetsmiljö och kommer att stödja alla reformer som ger lärarna en bättre arbetsmiljö på riktigt.