Handlingskraft för en starkare kompetensförsörjning

Region Östergötland jobbar aktivt med att lösa kompetensförsörjningsutmaningen. Vi bygger vägar till utbildning och arbete inom tillväxtyrken och skapar nätverk och etableringskraft för framtidens entreprenörer, skriver Per Larsson (KD), Anna Nilsson (M) och Anna Drake af Hagelsrum (L).

Vi tror på ungas initiativkraft: Genom att stödja Jobbcirkus, som har premiär på Arbetets museum 7 december, ger vi förutsättningar för högstadieelever att sikta rätt med gymnasium och vidare utbildning mot ett yrkesliv i branscher där behoven finns, skriver debattörerna.

Vi tror på ungas initiativkraft: Genom att stödja Jobbcirkus, som har premiär på Arbetets museum 7 december, ger vi förutsättningar för högstadieelever att sikta rätt med gymnasium och vidare utbildning mot ett yrkesliv i branscher där behoven finns, skriver debattörerna.

Foto: Peter Holgersson

Debatt2024-12-02 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Östergötland är fantastiskt att leva, bo och även studera och arbeta i. Såväl kommunerna som regionen har till ansvar att utveckla både näringsliv och kompetensförsörjning. Det är glädjande att flera av våra kommuner lyfter i Svensk näringslivs senaste ranking, men det finns mycket kvar att göra. 

Kompetensförsörjning är en utmaning. Samtidigt som alltför många går utan arbete så signalerar flera branscher om brist på kompetent arbetskraft. Regionens politiska ledning arbetar aktivt med de verktyg vi har för att förbättra förutsättningarna för kompetensutveckling och matchning i Östergötland, främst genom ekonomiskt stöd till nyckelaktörer och plattformsskapande där vi lyssnar in behov och skapar nätverk.

I början av 2024 antog Region Östergötland en ny kompetensförsörjningsstrategi. Strategin har som målsättning att skapa de bästa förutsättningarna för arbete, utbildning och meningsfull sysselsättning i vår region. Vi ser att det är nödvändigt att samla aktörer från både privat och offentlig sektor, civilsamhället och akademin för att tillsammans hitta framgångsrika lösningar. Det krävs också att den enskilda individen erbjuds vägar till livslångt lärande och kapacitet att ställa om för att möta en föränderlig arbetsmarknad. Vad innebär detta i praktiken? Här vill vi nämna några konkreta exempel:

Vi tror på ungas initiativkraft: Genom att stödja Jobbcirkus, som har premiär på Arbetets museum 7 december, ger vi förutsättningar för högstadieelever att sikta rätt med gymnasium och vidare utbildning mot ett yrkesliv i branscher där behoven finns. Vi har också utökat vårt stöd till Ung företagsamhet och Framtidsfrön, som utvecklar ungas entreprenörskap. 

Vi tror på flera vägar mot målet om anställning: För ett år sedan invigdes en filial till regionens egen folkhögskola, Lunnevad, i Mjölby. Där kan den som inte har fullgoda betyg med sig från gymnasiet hitta en väg vidare mot högskolestudier vid till exempel Linköpings Universitet.

Vi är möjliggörare i samverkan med andra: Vi samverkar med flera andra aktörer kring estetisk eftergymnasial utbildning för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Beslut togs i regionutvecklingsnämnden hösten 2023 och verksamheten invigdes redan september 2024.

Vi tror på näringslivet: Som region kan vi vara en unik resurs i att skapa nätverk mellan näringsliv och utbildning. När näringslivet i regionen efterfrågade branschråd såg vi en möjlighet att skapa en struktur för kompetensdialoger kring alla de frågor som rör kompetensförsörjningen i länet.

Östergötland har goda förutsättningar för framgångsrik näringslivs- och kompetensutveckling. Vi har ett starkt universitet, god geografi och en bra branschbredd. Men det krävs också handlingskraft för att Östergötland ska kunna möta kompetensförsörjningsbehovet. Som politisk ledning i regionen vill vi ta detta ansvar genom regelbunden dialog med viktiga branscher, nätverk och utbildningsanordnare och söker ständigt vägar till möjliggörande för länets många engagerade aktörer.