Ingen människa blir frisk av att bli fattig

Om butikspersonalen, lagerarbetare eller frisören jobbar hemma kan du inte köpa varor i butiken och inget hår blir klippt. Detta lärde vi oss under pandemin då karensavdraget också tillfälligt avskaffades, skriver debattörerna.

Debatt 6 februari 2023 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ibland kommer det politiska beslut som kryper under huden och gör en saligt förbannad. Ulf Kristerssons regering fattade härom veckan just ett sådant beslut. Ett beslut som andas förakt och brist på empati. Ett beslut som ser ner på oss vanligt folk och som visar att regeringen verkar tror att arbetare sjukskriver sig stup i kvarten bara för att de kan.

Vi talar såklart om att regeringen beslutat att lägga ned karensutredningen som skulle göra karensavdraget mer rättvist, det avdrag som görs på din sjuklön när du behöver vara hemma från jobbet. Regeringen verkar ha missat att det finns många yrken, som bland andra Handels medlemmar har, där man inte kan jobba hemifrån vid datorn om man är lite förkyld. 

Om butikspersonalen, lagerarbetare eller frisören jobbar hemma kan du inte köpa varor i butiken och inget hår blir klippt. Detta lärde vi oss under pandemin då karensavdraget också tillfälligt avskaffades. Fler hade då möjligheten att vara hemma vid sjukdom utan att oroa sig för hyra och elräkning, till nytta både för den egna hälsan och andras då den som stannar hemma inte för smitta vidare.

Regeringen verkar också tycka att just vi som bor i Sverige behöver hårdare lagstiftning än våra nordiska grannländer. För karensavdrag finns varken i Norge, Danmark, Finland eller Island. Deras arbetsmarknader verkar klara sig bra ändå. 

Men vår regering tycker inte att det räcker med att behålla den klasslagstiftning som karensavdraget är i dag. I stället vill de nu titta vidare på avdraget på egen hand med syftet att utöka det. Alltså se till att den som blir sjuk förlorar ännu mer pengar. 

Det blir tydligt vilken typ av politik vi kan förvända oss nu när Ulf Kristerssons sida av politiken får styra. Mer åt den som har, mindre åt den som behöver. Skattelättnader för den som har höga inkomster, mest el stöd till den som bor i stora villa med uppvärmd pool och lägre ersättning till den som är sjuk.

Vi har en upplysning till socialförsäkringsminister Anna Tenje och hela regeringen: ingen blir frisk av att bli fattig. 

Vi har också en uppmaning: Gör om, gör rätt! Folk förtjänar bättre än det här.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa